четвртак, 13. јануар 2011.

Slavsko žito





                                             potrebno :
                                            1/2 kg pšenice
                                            1/2 kg  mlevenih oraha
                                            250 gr šećera u prahu
                                            10 kašika šećera

Pšenicu oprati, naliti vodom i staviti da se kuva 1 sat. Dodati šećer i kuvati još 1 sat. Kada je kuvana ostaviti na cediljki da se dobro ocedi.Samleti na vodenici za meso sa sitnim otvorom na rešetci. Dodati mlevene orahe, dobro promešati zatim šećer u prahu i sjediniti masu. Staviti u činiju i odlikovati krst tako da se na sredini napravi mesto za svećicu, posuti mlevenim orasima i ukrasiti rezgama oraha.
Ovako isto pravim i kao poslasticu sa šlagom kao što je na drugoj slici.

4 коментара:

  1. HJOOOOOOOOJ obožavam žito u svim oblicima !! Odlično! :-))

    ОдговориИзбриши
  2. svake godine kuvam Slavsko zito(koljivo)i radim na isti nacin..ponekad dodam rendane limunove korice ili malo morskog orascica(nutmeg)

    ОдговориИзбриши