недеља, 24. април 2011.

Torta sa Milkom čokoladom





                                                potrebno:
                                               16 jaja
                                               22 kašike šećera
                                               8 kašika mlevenih lešnika ili oraha
                                               8 kašike mlevenog Plazma keksa
                                               16 kašika brašna
                                               1 l leka
                                               3 kesice vanil šećera
                                               250 gr šećera u prahu
                                               500 gr margarina
                                               100 gr crne mlečne Milka čokolade
                                               100 gr bele Milka čokolade
                                               200 gr šlaga
                                               2 dl mleka za šlag

Odvojte 4 belanca od žumanaca i penasto ih umutite. Sipajte šećer i mutite dok se ne otopi. Dodajte 2 kašike mlevenog plazma keksa, 2 kašike mlevenih lešnika i 2 kašike brašna. Lagano promešajte varjačom i sipajte u margarinom podmazan i brašnom posut pleh. Pecite na 220 stepeni oko 10 minuta. Tako ponovite još 3 puta. 
Od litre mleka odvojte 2 dli i u njemu razmutite16 žumanaca i 8 kašika brašna. U preostalih 8 dl sipajte 6 kašika šećera i 3 vail šećera i stavite da provri. Kada mleko počne da vri dodajite razmućena žumanca i skuvajte fil. Ostavite da se dobro ohladi. Umutit margarine sa 250 gr šećera u prahu i u umućen kašiku, po kašiku sipajte ohlađen fil. Sjedinite mikserom i masu podelite na dva dela.
U jedan deo dodajte otopljenu crnu mlečnu čokoladu, a u drugi dodajte sitno seeckanu belu čokoladu. Filujte kora - beli fil. kora - crni fil - kora beli fil -kora - crni fil. Okolo ukrasite šlagom. Dobro je ohladite i uživajte!

среда, 20. април 2011.

Kikiriki torta


                                               potrebno:
                                              1 kg kikirikija neslanog
                                              12 jaja
                                              850 gr šećera
                                              6 kašika brašna
                                              oko 3 dl mleka
                                              250 gr margarina
                                              100 gr šećera u prahu
                                              200 gr šlaga


Umutiti 4 belanca, 150 gr šećera, 150 gr mlevenog pečenog kikirikija i 2 kašike brašna. Pleh obložiti papirom za pečenje sipati masu i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta. Ispeći ovako još 2 kore. 
Na pari skuvati 12 žumanaca, 200 gr šećera i 1 malu šoljicu mleka. Kuvan fil ostaviti da se ohladi, zatim pomešati sa umućenim margarinom i šećerom u prahu. U sjedinjen fil dodati 300 gr krupno mlevenog pečenog (ili drobljenog) kikirikija.
Grilijaš: Otopiti kao za karamel 200 gr šećera pa dodati 250 gr seckanog kikirikija, razviti na dasci i kada se ohladi izmrviti.
Filovanje: Kora - fil - posuti grilijaš, pa kora - fil - grilijaš, opet kora i fil. Ukrasiti umućenim šlagom sa hladnim mlekom.

понедељак, 18. април 2011.

Zapečene palačinke sa orasima



                                             potrebno za palačinke:
                                             3 jaja
                                             na vrh noža soli
                                             3 dl mleka
                                             2 dl vode
                                             oko 700 gr brašna
                                             1 kašika ulja
                                             filovanje:
                                             400 gr mlevenih oraha ili lešnika
                                             20 kašika šećera
                                             za preliv:
                                             1 l mleka
                                             6 kašika šećera
                                             1 vanil šećer

Umutite jaja sa malo soli, dodajte brašno i mleko, dobro sjedinite i po potrebi, zavisno od željene gustine dodajite vodu. Sipajte kašiku ulja i pecite palačinke. Od ove mase meni je bilo 20 palačinka. Svaku palačinku pospite mlevenim  orasima i šećerom, urolajte i redjate ih u šerpu. Redjajte  s tim da redovi palačinka budu unakrst. Mleko, šećer i vanilin šećer stavite da provri i vrelim zalijte palačinke. Stavite u zagrejanu rernu da se zapeku oko 15 minuta na 200 stepeni.

субота, 16. април 2011.

Krofne




                                               potrebno:
                                               3 jaja
                                               2 dl toplog mleka
                                               2 dl tople vode
                                               1 kocka kvasca
                                               5 kašika šećera
                                               4 kašike ulja
                                               malo soli
                                               1 ravna kašičica pr. za pecivo
                                               rendana kora 1 limuna
                                               oko 1 kg brašna
                                               mast ili ulje za prženje
                                               šećer u prahu za posipanje
                                               krem

U mlaku vodu stavite kvasac i šećer, da odstoji. U vanglici razmutite jaja sa malo soli, dodajte nadošao kvasac, toplo mleko, ulje i rendanu koru limuna. Promešajte, sipajte prašak za pecivo i postepeno dodajite brašno i mesite testo, dok ne prestane da se lepi za ruke. Prekrijte krpom i ostavite pola sata da kisne. Rasklagijajte  nadošlo testo, da bude debljine 0,5 cm. Čašu ili modlu pobrašnjavite i vadite krugove. Krofne ređajte na krpu, preostalo testo premesite, rasklagijajte i vadide krugove sve dok ima testa. Prekrijte ih krpom i ostavite da odstoje 15 minuta. Mast ili ulje sipajte u šerpu i zagrejte da bude vrelo, smanjite temperaturu i pecite krofne na umerenoj temperaturi. Pržene krofne, po želji, uvaljajte u šećer u prahu ili punite kremom.

четвртак, 14. април 2011.

Kinder torta



 A treća je bila kinder torta, recept možete pogledati  http://marijaninaknjigarecepata.blogspot.com/2011/01/dvorac.html...

Voćna šlag torta



                                                potrebno:
                                                700 gr šlaga
                                                3 dl kisele vode
                                                3 čaše kisele pavlake
                                                150 gr šećera u prahu
                                                300 gr mlevenog Plazma keksa
                                                500 gr jagoda ( višanja, malina)

Umutiti šlag i kiselu vodu. U drugoj posudi viljuškom pomešati kisele pavlake i šećer u prahu. Sastaviti oba dela, mešati kašikom da se masa sjedini i podeliti na dva dela. U jedan dodati mleveni Plazma keks, predhodno odvojite 4-5 kašika. Masu sa keksom staviti na tacnu preko poredjati jagode ili višnje, posuti sa mlevenim keksom i zatim premazati drugim delom i istim ukrasiti. Ova torta je sa jagodama, ali sam pravila i sa višnjama, i malinama. Ne znam koji je ukus lepši.....

Brza lešnik torta



Ovo su torte koje sam pravila ćerki za 6 rodjendan koji je bio još u septembru, ali nikako da ih postavim. Baš sam prelistavala recepte pa sam se začudila kako ih nema. Inače danas sam počela da ukrašavam jaja, možda sam malo poranila, ali ja to volim polako da radim, jer uživam u svakoj šari. Malo sam i blog ukrasila ;))))))
                                      
                                       potrebno:
                                       1 pakovanje korica za Rozen tortu
                                       1,5 l mleka
                                       16 kašika šećera
                                       5 kesica pudinga od vanile ili slatke pavlake
                                       250 gr margarina
                                       50 gr šećera u prahu
                                       100 gr mleka u prahu
                                       200 gr bele Milka čokolade
                                       3 čaše kisele pavlake
                                       300 gr šlaga
                                       3 dl hladne kisele vode
                                       150 gr mlevenog pečenog lešnika

1 fil: Odvojte 2 dl mleka i razmutite pudinge, a ostalo stavite da provri sa šećerom i zatim skuvajte puding. Kada je skuvan puding dodajte belu čokoladu i ostavite da se fil ohladi. Umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajte mleko u prahu, mutite da se dobro sjedini, zatim dodajite hladan puding, kašiku po kašiku i sjedinite masu.
2 fil: Umutite šlag sa hladnom kiselom vodom, kada umutite dodajte kisele pavlake i promešajte varjačom.
Filovati: rozen kora, 1 fil, pa pospite mlevenim pečenim lešnicima, pa 2 fil i tako redom. Ukrasiti po želji.

понедељак, 11. април 2011.

Jafa kolač





                                             potrebno za kore:
                                             4 jaja
                                             20 kašika šećera
                                             24 kašike mleka
                                             24 kašike brašna
                                             2 kesice praška za pecivo
                                             za fil:
                                             250 gr šećera
                                             1 dl vode
                                             4 kašike džema
                                             1 zaleđena narandža
                                             glazura:
                                             100 gr čokolade
                                             3 kašike ulja

Od 2 jajeta odvojte belanca od žumanaca i umutite ih penasto, dodajte 10 kašika šećera i mutite dok se neistopi, pa izmiksajte i 2 žumanca. Sipajte 12 kašika mleka, 12 kašika brašna i 1 prašak za pecivo. Promešajte i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 10 minuta. Tako umutite i ispecite još jednu koru.
Ušpinujte 250 gr šećera sa 1 dl vode. Jednu koru izdrobite i dodajte u špinovan šećer, dobro promešajte i stavite 4 kašike  džema ( ja sam stavila od šljiva), sjedinite i dodajte izrendanu narandžu. Dobro promešajte i nanesite na koru. Otopite čokoladu sa uljem i premažite kolač. Ostavite da se dobro ohladi i secite po želji.






недеља, 10. април 2011.

Jogurt kolač



                                              potrebno:
                                             4 jaja
                                             1 pakovanje kora za pitu
                                             2 dl jogurta
                                             2 čaše od 2 dl šećera
                                             2 dl ulja
                                             6 kašika griza
                                             1 prašak za pecivo
                                             šerbet:
                                             6 kašika šećera
                                             1 dl vode
Jaja umutite sa šećerom, zatim dodajte ulje, jogurt, griz i prašak za pecivo. Pleh pouljite, stavite koru, premažite masom, zatim stavite drugu koru i tako redom svaku premažite umućenom masom. Na svaki treći  list stavite višnje.  Kada utrošite sve kore isecite na kocke i pecite na 220 stepeni oko 25 minuta. Kada je pri kraju pečenja napravite šerbet. Istopite šećer prelijte vodom i vratite na šporet da provri. Prelijte kolač i vratite u rernu na par minuta. Ohladite i služite. 
Napomena: Po receptu neide voće i šerbet, ali je meni dosta ukusnije. 

среда, 06. април 2011.

Pogačice sa čvarcima




                                              potrebno:
                                             1 kg brašna
                                             1/2 l mleka
                                             1 kocka kvasca
                                             1 kašika šećera
                                             2 kašičice soli
                                             2 jaja
                                             300 gr mlevenih čvaraka
                                             so, biber
                                             susam

U toplo mleko stavite šećer i kvasac i ostavite da nadođe. Brašno sipajte u vanglicu, napravite udubljenje i u njega sipajte mleko sa kvascem i 2 kašičice soli. Razmutite žumanca, pa i njih stavite u brašno i zamesite testo. Pokrijte krpom i ostavite da kisne 20 minuta. Premesite testo, istresite na brašnom posutu radnu površinu i rasklagijajte da bude 0,5 cm debljina testa. Mlevene čvarke posolite i pobiberite i nanesite ravnomerno na celu površinu testa. Preklopite sa svih strana i ostavite da odmori par minuta. Ponovite isti postupak, stim što nepremazujete čvarcima, i ostavite da odmori. Rasklagijajte da bude debljine kao i prethodni put i modlom vadite pogačice. Ređajte ih u podmazan i brašnom posut pleh. Od preostalog testa, oblikujte jufku, rasklagijajte i vadite pogačice. Postupak ponavljajte dok ima testa. Pogačice premažite belancem i pospite susamom. Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite dok ne porumene. 

уторак, 05. април 2011.

Čorba od koprive



                                                   potrebno:
                                                  300 gr koprive
                                                  2 šargarepe
                                                  pola glavice crnog luka
                                                  1 dl ulja
                                                  1 jaje
                                                  2 kašike kukuruznog brašna
                                                  so, biber, vegeta

Koprivu očistiti, oprati i obariti. U šerpu staviti ulje, dodati sitno seckan crni luk i rendanu šargarepu i sve zajedno dinstati desetak minuta. Dodati barenu koprivu. Razmutiti jaje sa kukuruznim brašnom i u razmućeno sipati 1 kutlaču čorbice, izmešati i sasuti u šerpu. Naliti sa 1 l tople vode, začiniti po ukusu i kuvati petnaestak minuta, zatim propasirati ili izmiksati. Služiti po želji sa kiselom pavlakom.

Munchmallow 2



                                             potrebno:
                                            5 jaja
                                            400 gr šećera
                                            200 gr brašna
                                            1 prašak za pecivo
                                            2 kašike kakaoa
                                            2 dll mleka
                                            1 dl ulja
                                            1 kesica želatina
                                            100 gr čokolade
                                            3 kašike ulja

Žumanca umutite sa 200 gr. šećera, dodajte mleko, ulje, brašno, prašak za pecivo i kakao. Masu sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i pecite. Želatin potopite sa 4 kašike hladne vode, kada nabubri zagrejte na vatri neprestano mešajuci. Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte 200 gr šećera i mutite dok se šećer neistopi,  zatim dodajte otopljen želatin i mutite još malo. Nanesite na pečenu koru, i vratite još malo u rernu (2-3minuta).  Ohladjen kolač prelijte istopljenom čokoladom sa 3 kašike ulja.

недеља, 03. април 2011.

Makarone sa sirom



                                                   potrebno:
                                                  300 gr makarona
                                                  300 gr sira
                                                  3 jaja
                                                  3 kašike ulja
                                                  1 dl mleka
                                                  soli po ukusu

Sipajte litar vide u šerpu, posolite i staviti da provri. Kada provri sipajte makarone i kuvajte 10 minuta uz povremeno mešanje. Kada su makarone odmekanile procedite. U odvojenoj posudi umutite jaja, dodati izgnječen sir i zatim mleko. Posolite još malo u zavisnosti kakav vam je sir, i sve dobro promešajte. U vatrostalnu posudu stavite ulje, sipajte makarone, zatim sjedinjenu masu i sve zajedno promešajte. Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se zapeče, oko 20 minuta. Ako volite više zapečene ostavite još malo u rerni.