среда, 29. јун 2011.

Voćni kolač






Recept sam pronašla na coolinarici.........
                                                potrebno:
                                               3 žumanca
                                               5 belanaca
                                               400 gr šećera
                                               1 vanil šećer
                                               200 ml mleka
                                               100 ml ulja
                                               250 gr brašna
                                               1/2 praška za pecivo
                                               500 gr malina

Žumanca umutite sa 200 gr šećera i vanil šećerom. Kada se šećer otopi postepeno dodajite mleko, zatim ulje i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Pleh podmažite margarinom i pospite brašnom. Izlijte masu i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Zatim izvadite pleh i rasporedite maline, vratite u rernu i nastavite peći još oko 5 minuta. Za to vreme umutite čvrst sneg od belanaca, dodajte 200 gr šećera i miksajte dok se šećer ne istopi. Izvadite kolač iz rerne, ravnomerno nanesite šne i vratite u rernu dok ne porumeni.


понедељак, 06. јун 2011.

Mantije











                                             potrebno za testo:
                                             600 gr brašna
                                             1 jaje
                                             2-3 dl mlake vode
                                             1 kašika ulja
                                             2 kašičice soli
                                             potrebno za fil:
                                             500 gr mlevene junetine
                                             1 glavica crnog luka
                                             ulje, so, biber, slaka paprika
                                             preliv:
                                             1 čaša jogurta
                                             1 čaša kisele pavlake
                                             2-3 čena belog luka
                                             još:
                                             100 gr margarina
                                             3 kašike ulja

U vanglicu sipajte brašno, so, ulje, jaje i postepeno dodajite mlaku vodu i mesite testo rukom. Zamesite mekše testo. Istresite na radnu površinu i premažite gornju stranu sa malo ulja. Pokrijte krpom i ostavite da stoji pola sata.
U tiganj sipajte malo ulja i kada se ugreje sipajte sitno seckan crni luk i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte mleveno meso i dinstajte desetak minuta. Začinite po ukusu i ostavite da se ohladi.
Testo podelite na 15 loptica, oblikujte i svaku rasklagijajte u veličinu plitkog tanjira. Otopite margarin i ulje. Premažite 4 jufke, redjajući jednu na drugu, zatim stavite petu, ali nju ne premazujete. Tako ponovite još dva puta, dobijćete 3 gomile po 5 jufki. Ostavite da stoji pola sata. Jednu gomilu rasklagijajte sto tanje i podelite na 15 kvadrata. Na svaki kvadrat stavite po kašiku fila i presavijte dijagonalno, sa obe strane, tako da ćete dobiti oblik paketića. Otopljenim margarinom i uljem premažite pleh ili tepsiju, i ređajte savijene mantije s' tim što ćete preklop okrenuti dole. Isto uradite i sa preostale dve gomile. Savijene i složene mantije premažite ostatkom otopljenog margarina i ulja. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još 15 minuta.
Pomešajte jogurt i pavlaku, dodajte izgnječen beli luk (ja ga nisam stavljala). Prelijte pečene mantije i ostavit desetak minuta u toploj rerni da upiju preliv. Prijatno!

среда, 01. јун 2011.

Čoko-Moko torta



                                      potrebno za kore:
                                      12 jaja
                                      12 kašika šećera
                                      12 kašika brašna
                                      12 kašika lešnika ili oraha
                                      preliv za kore:
                                      3 čokoladna mleka (750ml)
                                      za fil:
                                      750 ml kisele pavlake
                                      250 gr šećera u prahu
                                      300 gr mlevenog Plazma keksa
                                      još:
                                      400 gr šalaga
                                      4 dl hladnog mleka ili kisele vode
                                   

Umutite 4 jaja, 4 kašike šećera, 4 kašike brašna i 4 kašike mlevenih lešnika. Sipajte masu u podmazan i brašnom posut pleh i pecite koru oko 15 minuta na 220 stepeni. Tako ponovite još 2 puta.


Vruću koru izvadite na tacnu i odmah zalijte čokoladnim mlekom. Isto uradite i sa preostale 2 kore.



 Kada zalijete izgledaće ovako:




  A ovako kada malo odstoje. Ja sam čekala oko pola sata, pa sam onda počela da filujem.


 U vanglicu sipajte kiselu pavlaku i šećer u prahu, dobro promešajte kašikom,  pa dodajte mleveni Plazma keks i sjedinite masu. Umutite 200 gr šlaga sa 2 dl hlanog mleka.


 Trećinu fila od Plazme nanesite na koru, preko nanesite trećinu umućenog šlaga.


 Zatim ponavljajte naizmenično.


Preostalih 200 gr šlaga umutite sa 2 dl hladnog mleka i ukrasite tortu.