понедељак, 06. јун 2011.

Mantije











                                             potrebno za testo:
                                             600 gr brašna
                                             1 jaje
                                             2-3 dl mlake vode
                                             1 kašika ulja
                                             2 kašičice soli
                                             potrebno za fil:
                                             500 gr mlevene junetine
                                             1 glavica crnog luka
                                             ulje, so, biber, slaka paprika
                                             preliv:
                                             1 čaša jogurta
                                             1 čaša kisele pavlake
                                             2-3 čena belog luka
                                             još:
                                             100 gr margarina
                                             3 kašike ulja

U vanglicu sipajte brašno, so, ulje, jaje i postepeno dodajite mlaku vodu i mesite testo rukom. Zamesite mekše testo. Istresite na radnu površinu i premažite gornju stranu sa malo ulja. Pokrijte krpom i ostavite da stoji pola sata.
U tiganj sipajte malo ulja i kada se ugreje sipajte sitno seckan crni luk i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte mleveno meso i dinstajte desetak minuta. Začinite po ukusu i ostavite da se ohladi.
Testo podelite na 15 loptica, oblikujte i svaku rasklagijajte u veličinu plitkog tanjira. Otopite margarin i ulje. Premažite 4 jufke, redjajući jednu na drugu, zatim stavite petu, ali nju ne premazujete. Tako ponovite još dva puta, dobijćete 3 gomile po 5 jufki. Ostavite da stoji pola sata. Jednu gomilu rasklagijajte sto tanje i podelite na 15 kvadrata. Na svaki kvadrat stavite po kašiku fila i presavijte dijagonalno, sa obe strane, tako da ćete dobiti oblik paketića. Otopljenim margarinom i uljem premažite pleh ili tepsiju, i ređajte savijene mantije s' tim što ćete preklop okrenuti dole. Isto uradite i sa preostale dve gomile. Savijene i složene mantije premažite ostatkom otopljenog margarina i ulja. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još 15 minuta.
Pomešajte jogurt i pavlaku, dodajte izgnječen beli luk (ja ga nisam stavljala). Prelijte pečene mantije i ostavit desetak minuta u toploj rerni da upiju preliv. Prijatno!

9 коментара:

  1. Za ovakvu vrstu 'pite' sam cula tek prije nekih 2 godine...Zamisli, a rodjena u Bosni! Pokusala sam da ih pravim. Moj postupak je nesto drugaciji od tvog', ali ovo gore izgleda zanosno.

    ОдговориИзбриши
  2. Uh kako super izgledaju! Kanim se već duže da ih pravim ali nikako da nađem malo više vremena za njih !! Ma moraću uskoro jer su zaista fenomenalne!!

    ОдговориИзбриши
  3. Slicno pravim pitu sa mesom ali sa kupljenim korama.Ovo cu morati da pravim,znam kome ce se svideti...:)

    ОдговориИзбриши
  4. Nisam ih do sada jela, a ove tvoje deluju bas

    ОдговориИзбриши
  5. Mantije su moja tiha patnja... Volim ih al' nikad da spremim:))) Tvoje deluju baš-baš dobre...

    ОдговориИзбриши
  6. Divne su !!!I vredi potruditi se,jer se posle uziva!!

    ОдговориИзбриши
  7. Super, belezim recept...jednom sam ih probala u gostima, ali nisam ih nikada pravila, ove tvoje pitice bas fino izgledaju pa jos sa domacim korama, divota!;)))

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala vam! Šta mislite ko je pojeo pola pleha :))) Naravno moj dragi, oduševio se! Nadam se da će vam se svideti.

    ОдговориИзбриши
  9. Nikad nisam jela mantije, cak sta vise prvi put sad cujem za njih. Izgledaju divno, ovo moram isprobati! Hvala na divnom receptu Marijana!

    ОдговориИзбриши