Šampita







                                             potrebno:
                                             6 jaja
                                             6 kašika šećera + 500 gr
                                             6 kašika brašna
                                             6 kašika mlake vode
                                             6 kašika brašna
                                             1 prašak za pecivo
                                             sok od pola limuna
                                             1 dl vode
                                             1 vanil šećer
                                             100 gr čokolade
                                             3 kašike ulja

Žumanca odvojite od belanaca i umutite ih sa 6 kašika šećera. Kada ste šećer dobro umutili sa žumancima dodajte mlaku vodu, zatim brašno pomešano sa praškom za pecivo. Izmiksajte masu i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 15 minuta.
U šerpu staviti 500 gr šećera i 1 dl vode, ostavite da provri. Kada provri dodajte sok od pola limuna i ostavite na tihoj vatri da vri 10 minuta.
Umedjuvremunu umutite šne od belanaca, dodajte vanil šećer i lagano sipajte vreo sirup, neprestano miksajući. Kada ste sav sirup sasuli mutite još desetak minuta. Nanesite šne na koru i ravnomerno razmažite. Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni 1 minut. Za to vreme otopite čokoladu sa uljem. Nanesite glazuru na vruća belanca i ostavite da se dobro ohladi.

Коментари

  1. Eh! Pa ovo nemozes da odbijes, super...Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. Super je šampita, dobra ti je ideja sa prelivom od čokolade...

    ОдговориИзбриши
  3. obožavam šampitu, baš je odlična ovako prelivena čokoladom, nego od koliko bjelanjaka je krema? ili si zaboravila napisati ili ja ne vidim

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam! Jela sam je kod drugarice, i oduševila se. Naravno morala sam napraviti da podelim sa vama :)
    Nina ide 6 belanaca, izvini nisam napisala...

    ОдговориИзбриши
  5. Volim reč šampita i uvek zastanem pored izloga poslastičarnece koja prodaje šampite. Onako su lepe bele i velike, a meni oči gladne. Doduše, nisam ih jela sto godina, a mislim da bi mogla pojesti trećinu jedne, ali svejedno kada ih vidim nekako se istopim!

    ОдговориИзбриши
  6. Uistinu su lijepe, nisam ih nikad pokušala napraviti. Možda mi posluži baš ovaj recept:)

    ОдговориИзбриши
  7. Uf, šampite volim više nego kremšnite. Baš su krasne!

    ОдговориИзбриши
  8. Prekrasno izgleda ova sampita, i preliv s cokoladom je odlicna ideja! :)

    ОдговориИзбриши
  9. Probala sam napraviti Šampitu, ali smjesa je ostala pregnjecava. Nisam nikad prije radila Šampitu, ali jednom sam radila taj šaum za neki drugi kolač i dogodila mi se ista stvar – nije se stvrdnulo. Očito ponavljam istu pogrešku, a ne znam koju. Mjeriš li temperaturu šećernog sirupa dok ga kuhaš? Ja nemam termometar, ali postoji ona fora s omčom od žice na kojoj se treba pojaviti mjehurić – sada sam to probala i ne mogu opisati svoju sreću kada se na omči zaista stvorio mjehurić – prema teoriji, sirup je onda kuhan. I ja sam to polako nalijala u izmiksane bjelanjke i miksala, miksala… i smjesa se jest stvrdnjavala, na njoj je ostajao «uzorak» od lopatica miksera. Kad sam ju probala, meni se činilo da je dosta hladna pa sam ju razmazala u lim i zagladila. Bila je u hladnjaku 7-8 sati – ali to je ostalo na onoj istoj razini stvrdnutosti kao kad sam kolač stavila u hladnjak – nije bilo tekuće ko´ voda, ali nije ni bilo tako čvrsto da bi se dalo rezati:( Ono s pećnicom i stavljanjem glazure namjerno nisam radila jer ovaj put mi je cilj bio «samo» da uspješno napravim šaum, ali od toga ništa.
    I da, bjelanjke sa sirupom miksala sam u sudoperu punom hladne vode – kako bi se to brže ohladilo; u nekim receptima sugerira se da je dobro tako raditi… Ali meni očito nije pomoglo. Koliko ta smjesa treba biti hladna prije stavljanja u lim, treba li baš biti ledena?
    Čula sam da je važno da jaja budu svježa, kod mene nikako nije problem u jajima, jer upotrebljavam najsvježija moguća jaja – ravno ispod kokoši:)

    ОдговориИзбриши
  10. Ne znam zbog čega i nije uspeo šne... Ja ga radim isključivo po receptu. Šećer kada provri, ostavim da vri 10 minuta, ali smanjim za jedan podeok (nepiše temperatura). Za to vreme mutim šne i onda lagano dodajem sirup. Belanca su mi stajala u frižideru pre mućenja, možda je u tome caka, da se mute hladna. Kada sam razlila bio je veoma gust.

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala na odgovoru:) Meni to jednostavno ne ide od ruke; ne zabrinjavam se, nije to ni prvo ni zadnje jelo koje nikako da uspije.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Čar na dar

Rafaelo