Постови

Приказују се постови за мај, 2011

Špagete karbonare

Слика
                                               potrebno:                                                500 gr špageta                                                200 gr suvog vrata                                                1 pakovanje Zdenke                                                2 čaše kisele pavlake                                                ulje, so, origano Suvi vrat iseckajte na tanke ražnjiće. Špagete stavite u malo posoljenu kipuću vodu i kuvajte 5 minuta. Dok se špagete kuvaju u veću šerpu sipajte malo ulja, dodajte iseckan suvi vrat i malo propržite, dok ne porumeni. Dodajte Zdenke i pavlaku i neprestano mešajte dok se sir ne istopi. Sipajte proceđene špagete, dodajte malo soli i origana, i dobro promešajte. Služite tople. Po želji pospite parmezanom. Recept sam pronašla ovde , malo sam ga izmenila.

Torta sa jagodama

Слика
                                            potrebno:                                             600 gr mlevenog Plazma keksa                                             250 gr + 12 kašika šećera u prahu                                             2 margarina                                             oko 2 dl gaziranog soka od narandže                                             4 čaše kisele pavlake                                             500 gr jagoda                                             200 gr šlaga                                             2 dl mleka ili kisele vode Zamesite mleveni Plazma keks sa 250 gr šećera u prahu, 1 margarinom i gaziranim sokom od narandže. Rastanjite  podlogu na četvrtastoj tacni. ( U originalnom receptu piše 300 gr mlevenog Plazma keksa, ja sam duplirala). Umutite 1 margarin sa 12 kašika šećera u prahu, dodajte kiselu pavlaku i kratko izmiksajte da se sjedini. Polovinu fila nanesite na podlogu od keksa, poređajte sečene jagode, p

Čokoladni kolač

Слика
Danas mi se jeo čokoladni kolač, tražila sam i pronašla ovaj baš po mom ukusu, a što je najbitnije veoma brzo se priprema. Malo sam izmenila, i fenomenalan je, pa pogledajte.                                                potrebno za koru:                                                2 čaše jogurta                                                1,5 čaša (od jogurta) šećera                                                2 čaše brašna                                                2 kašike kakaoa                                                1 kašičica sode bikarbone                                                1/2 čaše ulja                                                potrebno za preliv:                                                100 gr čokolade                                                100 gr margarina                                                10 kašika mleka                                                 5 kašika šećera Pomešajte brašno, šeć

Galete ili Bakin kolač

Слика
 Uvek ih pravim po ovom maminom receptu, i stvarno su meke kao duša. Pravila sam i sa mašću, ali ih moji slabije vole jer su tvrde i drobe se. Dopadaju mi se i slane sa susamom, njih smo odmah smazali, pa sam zaboravila da slikam. Uskoro ću ih praviti ponovo i obavezno slikam.                                                                                                potrebno:                                               4 jaja                                               250 gr šećera                                               2 dl ulja                                               2 dl mleka                                               2 kesice vanil šećera                                               1 kesica praška za pecivo                                               600 gr brašna Umutite belanca sa šećerom i vanil šećerom, zatim dodajte žumanca, ulje i mleko.  Sipajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i sjedinite masu varjačom. Kašikom stavljajte mas

Kapri kolač

Слика
                                       potrebno:                                        5 jaja                                        5 kašika šećera + 300 gr                                        5 kašika brašna                                        1 prašak za pecivo                                        500 gr jagoda                                        2 kesice pudinga od jagode                                        1/2 l vode                                        150 gr šlaga                                        3 dl mleka                                        2 čaše kisele pavlake                                        200 gr šećera u prahu Ispecite patišpanj od jaja, šećera, brašna i praška za pecivo. Pečen patišpanj poprskajte sa malo slatkog mleka.  U vodu sipajte šećer i stavite da provri, pa zatim dodajte jagode i kuvajte dok neodmekane. Zatim dodajte razmućene pudinge od jagode i kuvajte sve zajedno dok nepogusti. Malo prohladite i stavite preko ko

Zemičke

Слика
                                                potrebno:                                                500 gr brašna                                                1/2 kocke kvasca                                                1 kašika šećera                                                2 kašičice soli                                                125 ml tople vode                                                125 ml toplog mleka                                                1 mala šoljica za crnu kafu ulja                                                malo margarina za premazivanje                                                susam po želji Kvasac i kašiku šećera potopite u toplu vodu i ostavite da nadođe. U vanglicu sipajte brašno, dodajte nadošao kvasac, toplo mleko, so, ulje i zamesite mekše testo. Ostavite da kisne oko pola sata. Naraslo testo istresite na radnu površinu, lagano premesite i odvojte 16 loptica. Oblikujte zemičke, poređajte ih u margarinom

Još nagrada

Слика
Ovu divnu nagradu sam dobila od Jasne  sa bloga Around the World. Puno joj se zahvaljujem.  Potrebno je da odgovorim na tri pitanja: 1. Zašto ste otpočeli blogovanje? Moram priznati da sam prvo počela da pratim Majin, Andrijanin i Danijelin blog, zatim Jovanin i tako jedan po jedan blog... I sada svaki recept delim sa vama. 2. Kako ste odabrali ime za blog?  To sam prepustila suprugu :))) 3. Koje su teme vašeg bloga? Hrana.  Nagradu prosleđujem: 1. Maja 2. Andrijana 3. Jovana 4. Danijela 5.  Just Cake Girl 6. Marija A ovu nagradu sam dobila od melrose  sa bloga Achtung baby! Hvala ti puno.... ali nagradu neću prosleđivati, već ću zamoliti sve kojima nisam prosledila da je preuzmu :))))

Euroblok kolač

Слика
                                               potrebno:                                                6 jaja                                                2 manje šoljice za kafu šećera                                                2 manje šoljice za kafu ulja                                                6 kašika brašna                                                1 kesica praška za pecivo                                                6 kašika šećera                                                125 gr margarina                                                100 gr čokolade                                                100 gr Euroblok čokolade Umutite belanca, dodajte 2 šoljice šećera i mutite dok se šećer ne istopi, sipajte ulje. Zatim dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i 50 gr rendane čokolade. Promešajte lagano varjačom da se masa sjedini i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Pleh stavite u predhodno zagrejanu rernu i pecite koru 15 minuta na

Puter kifle by Maja

Слика
Napravih i ove Majine kifle, koje su me oduševile. Zaista su jako ukusne i praviću ih ponovo sigurno. Recept možete pogledati na njenom divnom  blogu . Divno objašnjen i prikazan postupak pripreme. Ja sam ih pravila prazne. Majo hvala ti na divnom receptu ;))))))                                                 potrebno:                                                1 kg brašna                                                2 dl jogurta                                                2 dl mleka                                                1 dl kisele pavlake                                                1 dl ulja                                                1 kašika šećera                                                3 kašičice soli                                                3 jaja                                                1 kocka kvasca                                                 za premazivanje:                                                1 jaje              

Još nagrada...

Слика
Ovom nagradom me je iznenadila Nale sa bloga . A ja treba da je prosledim na 3 adrese sa manje od 300 članova. Veoma mi je bilo teško da odlučim, jer mi se svaki blog dopada. Nagradu prosleđujem: 1.  Just good food 2. Jubistacha 3.  Ja u kuhinji

Nagrada :)))

Слика
Ovom divnom nagradom me je iznenadila  Just Cake Girl . Moj zadatak je da kažem nešto o sebi, u 10 stavki, i da prosledim na 10 adresa. O sebi vam neću ponovo pisati, možete pročitati na postu predhodne nagrade. A ovu divnu nagradu prosleđujem dalje: 1. COOLINARIJA 2. Bite my cake 3. Around the World 4. La cuisine creative 5. foodforthought 6. Moji slatkisi i jos ponesto 7. Majina kuhinja 8. JOJINI ISPROBANI RECEPTI 9. Moj Slatki Svet 10. JACINA ČAROBNA KUHINJA

Koh

Слика
                                              potrebno:                                               8 jaja                                               8 kašika šećera                                               8 kašika griza                                               3 kašike brašna                                               1kesica  praška za pecivo                                               preliv:                                               1 l mleka                                               6 kašika šećera                                               1 kesica vanil šećer Mleko, šećer i vanil šećer stavite da provri. Umutite penasto belanca, dodajte šećer i žumanca. Zatim griz i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Tepsiju podmažite margarinom i pospite brašnom. Sipajte masu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Vruć koh prelijte prokuvanim mlekom, ostavite da se ohladi i secite na kocke.

Buhtle by Masatera

Слика
Buhtle sam još odavno zabeležila i evo danas ih napravila. Recept neću pisati, možete ga pogledati  ovde . Pored Masaterinih slika i objašnjenja, svaka moja reč bi bila suvišna. Ja sam ih punila džemom od šljiva. Evo kako su meni ispale....

Krem kocke

Слика
                                             potrebno:                                              8 jaja                                              13 kašika šećera                                              13 kašika brašna                                              1/2 kesice praška za pecivo                                              9 dl mleka                                              2 kesice vanil šećera                                              125 gr margarina                                              100 gr šećera u prahu                                              1 kesica krem šlaga Belanca odvojite od žumanaca i umutite penasto, dodajte 8 kašika šećera i mutite dok se šećer ne istopi. 8 kašika brašna pomešajte sa 1/2 kesice praška za pecivo, sipajte u umućena belanca i lagano promešajte varjačom. Pleh podmažite margarinom i pospite sa malo brašna, izručite masu i koru pecite na umerenoj temperaturi 15-20 minuta. Pečenu koru odmah izva

Salama sa keksom

Слика
                                                  potrebno:                                                  250 gr šećera                                                  250 gr margarina                                                  250 gr mlevenog keksa                                                  250 gr mlevenih oraha                                                  50-100 gr lomljenog keksa                                                  100 gr čokolade Šećer ušpinujte sa 2 dl vode, ne previše. Dodajte margarina, promešajte da se istopi. Sipajte mlevene orahe, mleveni keks i otopljenu čokoladu. Promešajte da se dobro sjedini i dodajte lomljenog keksa, po želji. Celofan pospite sa malo šećera u prahu sipajte masu i oblikujte salamu. Možete sipati u kalup za toblerone. Ostavite da se dobro ohladi i secite.