Постови

Приказују се постови за мај, 2011

Špagete karbonare

Слика
                                               potrebno:
                                               500 gr špageta
                                               200 gr suvog vrata
                                               1 pakovanje Zdenke
                                               2 čaše kisele pavlake
                                               ulje, so, origano

Suvi vrat iseckajte na tanke ražnjiće. Špagete stavite u malo posoljenu kipuću vodu i kuvajte 5 minuta. Dok se špagete kuvaju u veću šerpu sipajte malo ulja, dodajte iseckan suvi vrat i malo propržite, dok ne porumeni. Dodajte Zdenke i pavlaku i neprestano mešajte dok se sir ne istopi. Sipajte proceđene špagete, dodajte malo soli i origana, i dobro promešajte. Služite tople. Po želji pospite parmezanom.

Recept sam pronašla ovde, malo sam ga izmenila.

Torta sa jagodama

Слика
                                            potrebno:
                                            600 gr mlevenog Plazma keksa
                                            250 gr + 12 kašika šećera u prahu
                                            2 margarina
                                            oko 2 dl gaziranog soka od narandže
                                            4 čaše kisele pavlake
                                            500 gr jagoda
                                            200 gr šlaga
                                            2 dl mleka ili kisele vode

Zamesite mleveni Plazma keks sa 250 gr šećera u prahu, 1 margarinom i gaziranim sokom od narandže. Rastanjite  podlogu na četvrtastoj tacni. ( U originalnom receptu piše 300 gr mlevenog Plazma keksa, ja sam duplirala). Umutite 1 margarin sa 12 kašika šećera u prahu, dodajte kiselu pavlaku i kratko izmiksajte da se sjedini. Polovinu fila nanesite na podlogu od keksa, poređajte sečene jagode, pa drugu pol…

Čokoladni kolač

Слика
Danas mi se jeo čokoladni kolač, tražila sam i pronašla ovaj baš po mom ukusu, a što je najbitnije veoma brzo se priprema. Malo sam izmenila, i fenomenalan je, pa pogledajte.






                                               potrebno za koru:
                                               2 čaše jogurta
                                               1,5 čaša (od jogurta) šećera
                                               2 čaše brašna
                                               2 kašike kakaoa
                                               1 kašičica sode bikarbone
                                               1/2 čaše ulja
                                               potrebno za preliv:
                                               100 gr čokolade
                                               100 gr margarina
                                               10 kašika mleka
                                                5 kašika šećera

Pomešajte brašno, šećer, kakao i sodu bikar…

Galete ili Bakin kolač

Слика
Uvek ih pravim po ovom maminom receptu, i stvarno su meke kao duša. Pravila sam i sa mašću, ali ih moji slabije vole jer su tvrde i drobe se. Dopadaju mi se i slane sa susamom, njih smo odmah smazali, pa sam zaboravila da slikam. Uskoro ću ih praviti ponovo i obavezno slikam.




                                              potrebno:
                                              4 jaja
                                              250 gr šećera
                                              2 dl ulja
                                              2 dl mleka
                                              2 kesice vanil šećera
                                              1 kesica praška za pecivo
                                              600 gr brašna

Umutite belanca sa šećerom i vanil šećerom, zatim dodajte žumanca, ulje i mleko.  Sipajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i sjedinite masu varjačom. Kašikom stavljajte masu na kalup i pecite.

Kapri kolač

Слика
                                       potrebno:
                                       5 jaja
                                       5 kašika šećera + 300 gr
                                       5 kašika brašna
                                       1 prašak za pecivo
                                       500 gr jagoda
                                       2 kesice pudinga od jagode
                                       1/2 l vode
                                       150 gr šlaga
                                       3 dl mleka
                                       2 čaše kisele pavlake
                                       200 gr šećera u prahu

Ispecite patišpanj od jaja, šećera, brašna i praška za pecivo. Pečen patišpanj poprskajte sa malo slatkog mleka. 
U vodu sipajte šećer i stavite da provri, pa zatim dodajte jagode i kuvajte dok neodmekane. Zatim dodajte razmućene pudinge od jagode i kuvajte sve zajedno dok nepogusti. Malo prohladite i stavite preko kore. Umutite šlag …

Zemičke

Слика
                                                potrebno:
                                               500 gr brašna
                                               1/2 kocke kvasca
                                               1 kašika šećera
                                               2 kašičice soli
                                               125 ml tople vode
                                               125 ml toplog mleka
                                               1 mala šoljica za crnu kafu ulja
                                               malo margarina za premazivanje
                                               susam po želji


Kvasac i kašiku šećera potopite u toplu vodu i ostavite da nadođe. U vanglicu sipajte brašno, dodajte nadošao kvasac, toplo mleko, so, ulje i zamesite mekše testo. Ostavite da kisne oko pola sata. Naraslo testo istresite na radnu površinu, lagano premesite i odvojte 16 loptica. Oblikujte zemičke, poređajte ih u margarinom podmazan i bra…

Još nagrada

Слика
Ovu divnu nagradu sam dobila od Jasne sa bloga Around the World. Puno joj se zahvaljujem. 

Potrebno je da odgovorim na tri pitanja: 1. Zašto ste otpočeli blogovanje? Moram priznati da sam prvo počela da pratim Majin, Andrijanin i Danijelin blog, zatim Jovanin i tako jedan po jedan blog... I sada svaki recept delim sa vama. 2. Kako ste odabrali ime za blog?  To sam prepustila suprugu :))) 3. Koje su teme vašeg bloga? Hrana.  Nagradu prosleđujem: 1. Maja 2. Andrijana 3. Jovana 4. Danijela 5. Just Cake Girl 6. Marija
A ovu nagradu sam dobila od melrose sa bloga Achtung baby! Hvala ti puno.... ali nagradu neću prosleđivati, već ću zamoliti sve kojima nisam prosledila da je preuzmu :))))

Euroblok kolač

Слика
                                               potrebno:
                                               6 jaja
                                               2 manje šoljice za kafu šećera
                                               2 manje šoljice za kafu ulja
                                               6 kašika brašna
                                               1 kesica praška za pecivo
                                               6 kašika šećera
                                               125 gr margarina
                                               100 gr čokolade
                                               100 gr Euroblok čokolade

Umutite belanca, dodajte 2 šoljice šećera i mutite dok se šećer ne istopi, sipajte ulje. Zatim dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i 50 gr rendane čokolade. Promešajte lagano varjačom da se masa sjedini i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Pleh stavite u predhodno zagrejanu rernu i pecite koru 15 minuta na temperaturi od…

Puter kifle by Maja

Слика
Napravih i ove Majine kifle, koje su me oduševile. Zaista su jako ukusne i praviću ih ponovo sigurno. Recept možete pogledati na njenom divnom blogu. Divno objašnjen i prikazan postupak pripreme. Ja sam ih pravila prazne. Majo hvala ti na divnom receptu ;))))))

potrebno:                                                1 kg brašna                                                2 dl jogurta                                                2 dl mleka                                                1 dl kisele pavlake                                                1 dl ulja                                                1 kašika šećera                                                3 kašičice soli                                                3 jaja                                                1 kocka kvasca za premazivanje:                                                1 jaje                                                125 gr margarina                                                  susam
U mlako m…

Još nagrada...

Слика
Ovom nagradom me je iznenadila Nale sa bloga. A ja treba da je prosledim na 3 adrese sa manje od 300 članova. Veoma mi je bilo teško da odlučim, jer mi se svaki blog dopada.
Nagradu prosleđujem:
1. Just good food
2. Jubistacha
3. Ja u kuhinji

Nagrada :)))

Слика
Ovom divnom nagradom me je iznenadila Just Cake Girl.
Moj zadatak je da kažem nešto o sebi, u 10 stavki, i da prosledim na 10 adresa. O sebi vam neću ponovo pisati, možete pročitati na postu predhodne nagrade.

A ovu divnu nagradu prosleđujem dalje:
1. COOLINARIJA
2. Bite my cake
3. Around the World
4. La cuisine creative
5. foodforthought
6. Moji slatkisi i jos ponesto
7. Majina kuhinja
8. JOJINI ISPROBANI RECEPTI
9. Moj Slatki Svet
10. JACINA ČAROBNA KUHINJA

Koh

Слика
                                              potrebno:
                                              8 jaja
                                              8 kašika šećera
                                              8 kašika griza
                                              3 kašike brašna
                                              1kesica  praška za pecivo
                                              preliv:
                                              1 l mleka
                                              6 kašika šećera
                                              1 kesica vanil šećer

Mleko, šećer i vanil šećer stavite da provri. Umutite penasto belanca, dodajte šećer i žumanca. Zatim griz i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Tepsiju podmažite margarinom i pospite brašnom. Sipajte masu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Vruć koh prelijte prokuvanim mlekom, ostavite da se ohladi i secite na kocke.

Buhtle by Masatera

Слика
Buhtle sam još odavno zabeležila i evo danas ih napravila. Recept neću pisati, možete ga pogledati ovde. Pored Masaterinih slika i objašnjenja, svaka moja reč bi bila suvišna. Ja sam ih punila džemom od šljiva.Evo kako su meni ispale....



Krem kocke

Слика
                                             potrebno:
                                             8 jaja
                                             13 kašika šećera
                                             13 kašika brašna
                                             1/2 kesice praška za pecivo
                                             9 dl mleka
                                             2 kesice vanil šećera
                                             125 gr margarina
                                             100 gr šećera u prahu
                                             1 kesica krem šlaga

Belanca odvojite od žumanaca i umutite penasto, dodajte 8 kašika šećera i mutite dok se šećer ne istopi. 8 kašika brašna pomešajte sa 1/2 kesice praška za pecivo, sipajte u umućena belanca i lagano promešajte varjačom. Pleh podmažite margarinom i pospite sa malo brašna, izručite masu i koru pecite na umerenoj temperaturi 15-20 minuta.
Pečenu koru odmah izvadite na tacnu i pre…

Salama sa keksom

Слика
                                                  potrebno:
                                                 250 gr šećera
                                                 250 gr margarina
                                                 250 gr mlevenog keksa
                                                 250 gr mlevenih oraha
                                                 50-100 gr lomljenog keksa
                                                 100 gr čokolade

Šećer ušpinujte sa 2 dl vode, ne previše. Dodajte margarina, promešajte da se istopi. Sipajte mlevene orahe, mleveni keks i otopljenu čokoladu. Promešajte da se dobro sjedini i dodajte lomljenog keksa, po želji. Celofan pospite sa malo šećera u prahu sipajte masu i oblikujte salamu. Možete sipati u kalup za toblerone. Ostavite da se dobro ohladi i secite.