недеља, 09. март 2014.

Seherezada torta


                                                         Potrebno:

  •                                                                      300 g turskog keksa Beurre coko
  •                                                                      3 kesice pudinga od karamele
  •                                                                      1 l mleka
  •                                                                      9 kašika šećera
  •                                                                      200 g margarina
  •                                                                      200 g šećera u prahu
  •                                                                      300 g šlaga
  •                                                                      3 dl hladne kisele vode

Od 1 l mleka odvojiti 2 dl i u njemu razmutiti pudinge. Preostalo mleko sipati u šerpu sa 9 kašika šećera i staviti da provri. Kada provri dodati razmućen puding i skuvati ga uz neprestano mešanje. Zatim ostaviti da se ohladi.
Umutiti margarin sa šećerom u prahu i dodati ohladjen pudin, pa zatim dobro izmiksati da se mase sjedine.
Šlag posebno umutiti sa kiselom vodom.
Keks ređati na tacnu, filovati filom od pudinga, zatim šlag i tako ponoviti još dva puta. Gotovu tortu ostaviti u frižider da prenoći i tek sutradan sluziti da bi keks odmekanio.

Keks se ne natapa.

Pita sa sampinjonima i prazilukom



                                                              Potrebno:
                                                              500 gr kora za pitu
                                                              400 gr sampinjona
                                                              1 struk praziluka
                                                              2 kasicice vegete
                                                               malo bibera
                                                               ulja po potrebi
                                                               2 dl kisele pavlake
                                                               2 dl kisele vode
                                                               4 jajeta
                                                               1 kasicica soli

Šampinjone očistiti i iseći na listice, a praziluk na krugove. U dublji tiganj sipati pola čaše ulja. Ugrejati ulje i dodati praziluk, poklopiti tiganj i dinstati kratko sam, pa zatim dodati iseckane šampinjone. Dodati začin i malo mlevenog bibera. Promešati i dinstati dok ne odmekane šampinjoni.
Umutite mikserom jaja, dodajte pavlaku, kiselu vodu i so i izmutite još malo.
Nauljite tepsiju. Koru savijte na pola pa stavite ravno na podmazanu posudu i premazite je filom od jaja i pavlake. Postupak ponovite sa još dve kore. Na trecu premazanu koru stavite malo fila od šampinjona i praziluka. Tako ređajte kore i filove dok ne utrosite sav materijal. Zavrsite pitu sa tri kore premazane filom od pavlake. Ukoliko vam ostane malo fila pospite sve preko pite. Ugrejte rernu na 180C i pećite pitu dok ne porumeni i dobije zlatno zutu boju.