субота, 21. јул 2012.

Ekleri....



Posle duzeg vremena evo mog omiljenog kolaca, nadam se da mi necete zameriti sto sam vas redje posecivala. Uskoro cu vam reci zbog  cega..... do tada se sladite :-))))
                                           potrebno za eklere:
                                           400 gr vode
                                           100 gr ulja
                                           300 gr brasna
                                           1 prasak za pecivo
                                           5 jaja srednje velicine
                                           potrebno za fil:
                                           5 zumanaca
                                           10 kasika secera
                                            8 kasika brasna
                                            1 l mleka
                                            80 gr margarina
                                            2 vanil secera
                                            150 gr cokolade
                                             7 kasika ulja

Vode i ulje sipajte u šerpu i staviti na vatru da provri, kada provri skinite sa šporeta i dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sjedinite masu varjačom i dobro ohladite. U hladnu masu dodajite jedno po jedno jaje i mutite mikserom. Dobijenu masu sipajte u špric, istiskajte po 7 cm na nepodmazan pleh. Pecite neotvarajući rernu na 180 stepeni 25 minuta. 
Od 1 litre mleka odvojte 2 dl a ostatak stavite da provri. Umutite zumanca sa secerom, dodajte brasno i dobro sjedinite sa 2 dl mleka. Kada mleko provri sipajte razmucena zumanca i kuvajte neprestano mesajuci oko 15 minuta. Ostaviti da se ohladi, pa dodajte umucen margarin sa vanil secerom. 
Ohladjene eklere rasecite i punite filom uz pomoc sprica za torte, i svaki preklopite. Otopite cokoladu sa uljem i prelijte svaki, dobro ohladite i uzivajte.....