уторак, 20. март 2012.

Bueno torta

Za godišnjicu braka :-))))



                                   Potrebno za koru:
                                   10 belanaca
                                   10 kašika šećera
                                   10 kašika brašna
                                   200 gr lešnika (pečenog i krupno drobljenog)
                                   Potrebno za fil:
                                   10 žumanaca
                                   1,5l mleka
                                   3 pudinga od vanile
                                   3 kašike brašna
                                   150 gr šećera
                                   2 vanil šećera
                                   375 gr margarina
                                   200 gr šećera u prahu
                                   100 gr čokolade
                                   Još:
                                   200 gr nutele
                                   200 gr keksa zlatni pek
                                   200 gr krem šlaga ili običnog
                                   4dl hladne kisele vode ili mleka

Lešnike prepeći, oguliti i izlupati čekićem za meso.
Umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer i mutiti dok se neistopi. Dodati brašno i lagano mešati varjačom da se masa sjedini. Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje i po njemu rasporediti drobljene lešnike. Preko naneti kašiku po kašiku belanaca i ravnomerno razmazati. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta (zavisi kakva vam je rerna). Pečenu koru ohladiti, prevrnuti na tacnu, tako da lešnici budu gore i skinuti papir za pečenje.
U 1,3 dl mleka staviti vanil šećer i ostaviti da provri. U preostalih 2 dl razmutiti žumanca, šećer, puding i brašno (ukoliko ostane grudvica procediti). Sipati u provrelo mleko i skuvati fil. Ohladiti povremeno mešajući da se nestvori korica. Umutiti margarin sa šećerom u prahu i dodati ohladjen fil, pa sjediniti miksajući. Podeliti na dva dela i u jedan deo dodati čokoladu otopljenu na pari. Otopiti nutelu na pari da bi se lakše razmazala i premazati preko lešnika. Keks izlomiti i poređati preko nutele, zatim naneti crni fil, pa žuti. Premazati žutim filom i okolo torte. Umutiti šlag sa kiselom vodom ili mlekom i ukrasiti po želji.