субота, 31. децембар 2011.


 Srećnu i uspešnu Novu 2012-u godinu, puno zdravlja i sreće želim svima od srca!!!!





Kapri torta 2




                                             potrebno za koru:
                                             9 belanaca
                                             300 gr secera
                                             1 kašika sirćeta
                                             3 kašike brašna
                                             150 gr čokolade
                                             50 gr margarina
                                             potrebno za 1 fil:
                                             1 l mleka
                                             9 žumanaca
                                             300 gr šećera
                                             3 pudinga od vanile
                                             2 kašike gustina
                                             375 gr margarina
                                             potrebno za 2 fil:
                                             500 gr jagoda
                                             250 gr šećera
                                             3 pudinga od jagode
                                             2 dl soka od jagode
                                             1/2 l slatke pavlake

Umutite penasto belanca, dodajte šećer i mutite dok se ne istopi. Dodajte sirće i kratko mutite, sipajte brašno i varjačom lagano sjedinite masu. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i sušite u zagrejanoj rerni na 120 stepeni 1 sat.
Kada koru ispečete i ohladite premažite je otopljenom čokoladom i margarinom.
Fil 1: U serpu sipajte 8 dl mleka sa sećerom i stavite da provri. U preostalih 2dl mleka razmutite žumanca sa pudingom od vanile i gustinom. Sipajte u provrelo mleko i kuvajte dok se nezgusne. Ostavite da se dobro ohladi. Ohladjen fil dodajite u umućen margarin i postepeno mutite dok se ne sjedini.
Fil 2: Jagode stavite u šerpu sa šećerom i 1dl soka od jagode, ostavite da se kratko kuvaju oko 5 minuta. U preostalom soku razmutiti puding od jagode. Kada jagode odmekane sipajte razmućen puding i kuvajte dok se nezgusne. Ostavite da se dobro ohladi. Umutiti 2,5dl slatke pavlake i dodajite postepenou ohladjen fil od jagoda, miksajući dok se masa ne sjedini.
Koru premažite žutim filom, zatim folom od jagoda i okolo ukrasite sa umućenom preostalom slatkom pavlakom.





субота, 10. децембар 2011.

Rozen kolač - torta (posno)






                                              Potrebno:
                                             1 pakovanje Rozen korica
                                             1 l vode
                                             15 kašika brašna
                                             6 kašika šećera
                                             250 gr margarina
                                             5 kašika šećera u prahu
                                             250 gr posne čokolade za kuvanje
                                             7 kašika ulje                                  

U 2 dl vode razmutite brašno, a u 8 dl dodajte 6 kašika šećera i ostavite da provri. Kada provri skuvajte brašno, uz neprestano mešanje dok nepogusti. Ostavite da se ohladi. Umutite margarin sa šećerom u prahu i postepeno dodajite kuvan fil, kašiku po kašiku ne prestano miksajući. Otopite 100 gr čokolade i dodajte u fil. Promešajte kašikom da se masa sjedini i naizmenično filujte korice. Zadnju ostavite bez fila. Otopite 150 gr čokolade sa 7 kašika ulja i prelijte preko cele površine. Po želji narendajte sa 25gr posne bele čokolade. Možete seći na manje kocke kao kolač ili ukrasite šlagom ako pravite tortu.
Na ovaj način sam pravila i tortu sa lešnikom, samo dodate 100 gr mlevenog pečenog lešnika :-)