четвртак, 27. октобар 2011.

Rolat od čokolade i kafe





                                           potrebno za crni fil:
                                           500 gr mlevenog posnog keksa
                                           4 kašike kakaoa
                                           200 gr crne čokolade
                                           4 šoljice kuvane crne kafe
                                           200 gr šećera
                                           4 kašike ruma
                                           potrebno za beli fil:
                                           250 gr margarina
                                           250 gr šećera u prahu
                                           100 gr bele čokolade
                                           200 gr kokosa

Izmešajte keks sa kakaom i otopljenom crnom čokoladom. Kafu prokuvajte sa šećerom i rumom, ostavite da se ohladi pa time prelijte keks i zamesite rukom.
Pripremite beli fil, tako što umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajte kokos i otopljenu belu čokoladu pa promešajte kašikom da se masa sjedini.
Od keksa zamesite testo i podelite ga na dva dela (za dva rolata). Crnu masu rasklagijajte tanko na celofanu i onda odozgo stavite beli fil pa urolajte.

среда, 19. октобар 2011.

Čokoladne rum kuglice



                                            Potrebno:
                                            300 gr mlevenog keksa
                                            250 gr margarina
                                            200 gr šećera u prahu
                                            6 kašika ruma
                                            100 gr čokolade za mešnju
                                            Glazura:
                                            150 gr čokolade za mešnju
                                            7 kašika ulja

Rukom zamesite margarin i šećer u prahu, pa postepeno dodajite keks, zatim rum i otopljenu čokoladu. Oblikujte kuglice i ostavite da se stegnu. Pripremite glazuru i svaku kuglicu stavite na rešetku i prelijte glazurom. Ostavite tako da se stegne čokolada. Pre služenja stavite u papirne korpice.

Rafaelo





                                             Potrebno:
                                             300 gr šećera
                                             12 kašika vode
                                             150 gr margarina
                                             200 gr biljnog mleka u prahu
                                             300 gr kokosa
                                             oko 60 pečenih čitavih lešnika
                                             1 oblanda za rafelo

Stavite vodu i šećer da provri, dodajte margarin i kada se otopi sklonite sa špreta. Dodajte 250 gr kokosa, mešajte neprestano i dodajite mleko u prahu. Kada se masa sjedini ostavite da se dobro ohladi. Oblikujte loptice, u svaku stavite po lešnik. Polovinu gotovih loptica stavite u rafaelo oblandu, a preostale uvaljajte u kokos.

субота, 15. октобар 2011.

Crno - bela bajadera




                                           Potrebno za tamni deo:
                                           1/2 margarina
                                           150 gr šećera
                                           1 dl vode
                                           50 gr čokolade za mešnju
                                           150 gr posnog mlevenog keksa
                                           150 gr mlevenih oraha

                                            Potrebno za beli deo:
                                            200 gr biljnog mleka u prahu
                                            1/2 dl vode
                                            200 gr šećera
                                            1/2 margarina

Prvo napravite tamni deo. Otopite šećer sa vodom, koliko da provri, dodajte margarin i čokoladu, mešajte dok se ne istopi i sklonite sa šporeta. Spojite sa mlevenim keksom i orasima. Na tacnu stavite celofan, malo šećera u prahu, sipajte masu, preko opet celofan i oklagijom ravnomerno rasklagijajte.
Zatim pravite beli deo. Šećer i vodu stavite da vri, ok ne počne da se zgušnjava. Dok se sirup kuva mikserom mutite mleko u prahu sa margarinom. Vreo, gotov sirup, sipajte u tankom mlazu, u umućen margarin neprestano miksajući. Sjedinjenu masu nanesite na taman deo i ravnomerno rasporedite. Po želji ukrasite otopljenom crnom čokoladom.

четвртак, 13. октобар 2011.

Presek torti

                                           Posna Lešnik toprta



                                           Posna Moska šnit torta


понедељак, 10. октобар 2011.

Posne torte by Maja :-)))

Ovaj post je za moju dragu Maju. Izabrala sam ove dve torte, a nadam se da ću dogodine napraviti i treću posnu tortu.  Prvo sam napravila Lešnik tortu, baš po receptu. I sojino mleko sam napravila, za koje sam mislila da ću sto posto upropastiti... Mogu vam reći da sam oduševljena filom, ukus je fantastičan. Za sada evo slika gotovih torti, a nadam se da ću uspeti i presek da slikam, pa ću naknadno objaviti.



Evo i posne Moskva šnit torte. Ovde sam dodala još 100 gr šećera u prahu u fil, ostalo je sve isto.




Draga Majo hvala ti što deliš sa nama ovako divne recept!

Šišarke







                                              Potrebno:
                                              8 kašika meda
                                              8 kašika šećera
                                              250 gr margarina
                                              200 gr čokolade za mešnju
                                              1 kutija Kornifleksa

Istopite šećer i med, dodajte margarin i čokoladu. Kada se masa sjedini sipajte predhodno izdrobljen kornifleks. Promešajte dobro varjačom,  i vaditi kašičicom na tacnu obloženu celofanom. Ostavite da se stegne. Pre služenja ređajte u papirne korpice.

Bela čokolada

Belu čokoladu pravim isto kao i Kinder oblandu, tako da neću ponavljati recept. Ovaj put sam pravila sa biljnim mlekom u prahu i izlila u baton oblandu, divno izgleda, a i veoma je ukusna.






недеља, 09. октобар 2011.

Posni Išleri

Dragi moji, uveliko su počele pripreme za slavu. Kolači su gotovi, arhiva je spremna :-))  Iako sam u velikoj gužvi, evo bar jedan recept za sada....





                                             Potrebno za keksiće:
                                             1 margarin
                                             3 kašike šećera
                                             sok i kora od 1 limuna
                                             150 gr mlevenih lešnika
                                             450 gr brašna
                                             1 prašak za pecivo

                                             Potrebno za fil:
                                             6 dl vode
                                             10 kašika šećera
                                             10 kašika brašna
                                             1/2 margarina
                                             100 gr čokolade
                                             100 gr mlevenih pečenih lešnika

                                             Za glazuru:
                                             100 gr čokolade
                                              5 kašika ulja

Zamesite margarin sa šećerom, rendanom korom i sokom od limuna. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevene lešnike. Zamesite da se masa sjedini pa rasklagijajte tanko i vadite modlom keksiće u željenom obliku. Poređajte ih u pleh i pecite dvadesetak minuta na 200 stepeni dok ne porumene, pazite da se ne prepeku.
U 2 dl vode razmutite brašno, a ostatak stavite sa šećerom da provri. Kada provri skuvajte brašno i ostaviti da se dobro ohladi. U ohlađen fil dodajte umućen margarin, otopljenu čokoladu i mlevene pečene lešnike. Filujte keksiće i spajajte ih. Kada spojite sve pripremite glazuru i prelijte. Po želji ukrasite lešnicima.