четвртак, 22. септембар 2011.

Posne punjene paprike



                                                  potrebno:
                                                 8 crvenih paprika
                                                 oko 1 kg krompira
                                                 2 glavice crnog luka
                                                  so, biber
                                                  vegeta, aleva paprika
                                                  brašno, ulje

Sitno iseckajte crni luk, a krompir izrendajte na krupnije rende. U šerpicu sipajte ulje, dobro ga zagrejte i propržiti luk, dodajte rendan krompir i dinstajte na tihoj vatri. Začinite po ukusu i kada je fil gotov napunite paprike. Punjene paprike složite u šerpu, nalijte vodom i kuvajte na nižoj temperaturi. Kuvajte oko sat vremena, a zatim stavite zapršku po želji i ostavite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta da se zapeku.
Po želji u fil možete dodati rendanu šargarepu i baren pirinač.

недеља, 11. септембар 2011.

Torte za Milicin 7. rođendan


Torte su bile po Milicinoj želji, iako sam htela neke nove recepte da isprobam morala sam slavljenici da udovoljim.... Prva je bila Bela torta.



Druga je bila Voćna šlag torta i ovaj put sa jagodama








уторак, 06. септембар 2011.

Ledene kocke



                                                potrebno za koru:
                                                6 jaja
                                                6 kašika šećera
                                                9 kašika brašna
                                                3 kašike ulja
                                                2 kašike kakaoa
                                                1 prašak za pecivo
                                                za preliv:
                                                250 gr šećera
                                                1 vanil šećer
                                                4 dl vode
                                                 za fil:
                                                 1 l mleka
                                                 24 kašike šećera
                                                 18 kašika brašna
                                                 1 margarin
                                                 glazura:
                                                 150 gr čokolade
                                                 5 kašika ulja

Umutiti penasto belanca, dodati šećer i miksati dok se neistopi, sipati žumanca i kada se sjedine dodati ulje, brašno i kakao pomešano sa praškom za pecivo. Promešati, sipati u podmazan pleh i eći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta.
Pripremiti preliv, šećer i vanil šećer sipati u šerpicu sa vodom i stavite da provri, pustiti par minuta da vri i skinuti sa šporeta. Preliti preko kore, vruće na vruće ili hladno na hladno.
U 2 dl mleka staviti brašno i dobro razmutiti, pa procediti da se nestvore grudvice. Ostalo mleko staviti da provri sa šećerom. U provrelo sipati razmućeno brašno i kuvati fil na laganoj vatri neprestano mešajući. Kada je fil kuvan, dobro ga ohladiti i spojiti sa izmiksanim margarinom. Fil staviti preko kore, zatim pripremiti glazuru tako što čokoladu otopimo sa uljem i prelijemo. Dobro ohladiti kolač i seći po želji.