недеља, 31. јул 2011.

Bela lešnik torta by Maja


Ovom divnom tortom sam počastila goste za svoj rođendan, koji danas slavim... Dragi moji poslužite se dok nije nestalo ;)))) Izabrala sam Majin recept, ukus je fantastičan. Pravila sam baš po uputstvu tako da neću kopirati recept....



петак, 29. јул 2011.

Nagrada.....

Ovu divnu nagradu sam dobila od drage Jace. Hvala draga Jaco... Malo ću promeniti pravila pa neću nikome prosleđivati, već vi dragi moji sami preuzmite nagradu ;)))))

петак, 22. јул 2011.

Domaće lepinje

                                           



                                                       potrebno:
                                                       600 gr brašna
                                                       1 kocka kvasca
                                                       1 kašika šećera
                                                       2 kašičice soli
                                                       1 dl mleka
                                                       2 dl mlake vode
                                                       3 kašike ulja

U toplo mleko stavite kocku kvasca i kašiku šećera da nadođe. U vanglicu sipajte brašno, dodajte nadošao kvasac, mlaku vodu, so i ulje. Zamesite meko testo, pokrijte krpom i ostavite da kisne. Podelite testo u 8 loptica i svaku, rastanjite rukom. Ostavite ih još dvadesetak minuta da nadođu, pa ih zasecite tupim nožem. Poređajte ih u podmazan pleh i svaku premažite mlakom vodom. Pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni petnaestak minuta, pa smanjite temperaturu na 150 i pecite još malo. Pečene lepinje premažite opet sa mlakom vodom i uvijte u krpu da bi bile mekane. 

среда, 20. јул 2011.

Lazanje

Eto i ja pređoh 100- ti post, idemo dalje :))))





                                                potrebno:
                                                500 gr kora za lazanje
                                                400 gr šunke
                                                400 gr šampinjona
                                                origano
                                                kečap
                                                za bešamel sos:
                                                1/2 l mleka
                                                100 gr brašna 
                                                0,5 dl ulja
                                                so
                                                (po želji 100 gr kačkavalja)


U šerpicu sipajte ulje i ostavite da se dobro ugreje. U zagrejano ulje dodajte brašno, i neprestano mešajte 2-3 minuta. zatim postepeno dodajite mleko uz stalno mešanje. Posolite po ukusu, po želji možete dodati rendan kačkavalj. Šampinjone operite i isecite na tanke listove. U odgovarajući manji pleh sipajte malo ulja. Stavite koru za lazanje, premažite bešamel sosom, stavite listove šunke, iseckane šampinjone, kečap i pospite origanom. Tako nastavite redom, dok neutrošite sve kore. Na zadnju koru stavite bešamel sos, šampinjone i kečap. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta. 

недеља, 17. јул 2011.

Euroblok kolač 2





                                              potrebno za koru:
                                              9 belanaca
                                              3 male šoljice šećera
                                              3 male šoljice ulja
                                              3 male šoljice brašna
                                              1 prašak za pecivo
                                              100 gr čokolade
                                              potrebno za fil:
                                              9 žimanaca
                                              300 gr šećera
                                              200 gr margarina
                                              100 gr čokolade
                                              1 euroblok čokolada

Umutite belanca u čvrst sne, dodajte šećer i mutite dok se ne istopi. Sipajte ulje i  brašno pomešano sa praškom za pecivo. Promešajte da se sjedini i dodajte 100 gr rendane čokolade. Promešajte kašikom i sipajte u podmazan veći pleh i pecite koru dvadesetak minuta na 220 stepeni.
Žumanca umutite sa šećerom. Čokoladu otopite na pari sa margarinom i dodajte umućena žumanca. Kuvajte fil na pari, kada se zgusne nanesite vruć na hladnu koru. Izrendajte euroblok na vruć fil, i ostavite da se dobro ohladi. Secite kolač po želji.