уторак, 31. мај 2011.

Špagete karbonare



                                               potrebno:
                                               500 gr špageta
                                               200 gr suvog vrata
                                               1 pakovanje Zdenke
                                               2 čaše kisele pavlake
                                               ulje, so, origano

Suvi vrat iseckajte na tanke ražnjiće. Špagete stavite u malo posoljenu kipuću vodu i kuvajte 5 minuta. Dok se špagete kuvaju u veću šerpu sipajte malo ulja, dodajte iseckan suvi vrat i malo propržite, dok ne porumeni. Dodajte Zdenke i pavlaku i neprestano mešajte dok se sir ne istopi. Sipajte proceđene špagete, dodajte malo soli i origana, i dobro promešajte. Služite tople. Po želji pospite parmezanom.

Recept sam pronašla ovde, malo sam ga izmenila.

субота, 28. мај 2011.

Torta sa jagodama



                                            potrebno:
                                            600 gr mlevenog Plazma keksa
                                            250 gr + 12 kašika šećera u prahu
                                            2 margarina
                                            oko 2 dl gaziranog soka od narandže
                                            4 čaše kisele pavlake
                                            500 gr jagoda
                                            200 gr šlaga
                                            2 dl mleka ili kisele vode

Zamesite mleveni Plazma keks sa 250 gr šećera u prahu, 1 margarinom i gaziranim sokom od narandže. Rastanjite  podlogu na četvrtastoj tacni. ( U originalnom receptu piše 300 gr mlevenog Plazma keksa, ja sam duplirala). Umutite 1 margarin sa 12 kašika šećera u prahu, dodajte kiselu pavlaku i kratko izmiksajte da se sjedini. Polovinu fila nanesite na podlogu od keksa, poređajte sečene jagode, pa drugu polovinu fila. Ostavite u frižideru oko pola sata da se stegne. Umutite šlag sa mlekom ili kiselom vodom, pa ukrasite tortu.

среда, 25. мај 2011.

Čokoladni kolač


Danas mi se jeo čokoladni kolač, tražila sam i pronašla ovaj baš po mom ukusu, a što je najbitnije veoma brzo se priprema. Malo sam izmenila, i fenomenalan je, pa pogledajte.






                                               potrebno za koru:
                                               2 čaše jogurta
                                               1,5 čaša (od jogurta) šećera
                                               2 čaše brašna
                                               2 kašike kakaoa
                                               1 kašičica sode bikarbone
                                               1/2 čaše ulja
                                               potrebno za preliv:
                                               100 gr čokolade
                                               100 gr margarina
                                               10 kašika mleka
                                                5 kašika šećera

Pomešajte brašno, šećer, kakao i sodu bikarbonu. Postepeno sipajte jogurt i neprestano mešajte kašikom. Sipajte ulje i mutite da se ulje sjedini,a šećer istopi. Sa malo margarina podmažite pleh i pospite brašnom. Sipajte masu ravnomerno, i pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni, pa smanjite na 200. Pecite oko 20 minuta. Ostavite da se prohladi. Otopite čokoladu, margarin i mleko. Sipajte šećer i mešajte dok se ne rastopi. Isecite krajeve i ceo kalač izbovkajte viljuškom. Prelijte prelivom i ostavite da se prohladii secite na kocke.

Ja sam radila ovako,a vi možete kolač prethodno iseći, pa kocke prelivati. 

понедељак, 23. мај 2011.

Galete ili Bakin kolač


 Uvek ih pravim po ovom maminom receptu, i stvarno su meke kao duša. Pravila sam i sa mašću, ali ih moji slabije vole jer su tvrde i drobe se. Dopadaju mi se i slane sa susamom, njih smo odmah smazali, pa sam zaboravila da slikam. Uskoro ću ih praviti ponovo i obavezno slikam.


                                              
                                              potrebno:
                                              4 jaja
                                              250 gr šećera
                                              2 dl ulja
                                              2 dl mleka
                                              2 kesice vanil šećera
                                              1 kesica praška za pecivo
                                              600 gr brašna

Umutite belanca sa šećerom i vanil šećerom, zatim dodajte žumanca, ulje i mleko.  Sipajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i sjedinite masu varjačom. Kašikom stavljajte masu na kalup i pecite. 

петак, 20. мај 2011.

Kapri kolač



                                       potrebno:
                                       5 jaja
                                       5 kašika šećera + 300 gr
                                       5 kašika brašna
                                       1 prašak za pecivo
                                       500 gr jagoda
                                       2 kesice pudinga od jagode
                                       1/2 l vode
                                       150 gr šlaga
                                       3 dl mleka
                                       2 čaše kisele pavlake
                                       200 gr šećera u prahu

Ispecite patišpanj od jaja, šećera, brašna i praška za pecivo. Pečen patišpanj poprskajte sa malo slatkog mleka. 
U vodu sipajte šećer i stavite da provri, pa zatim dodajte jagode i kuvajte dok neodmekane. Zatim dodajte razmućene pudinge od jagode i kuvajte sve zajedno dok nepogusti. Malo prohladite i stavite preko kore. Umutite šlag sa mlekom. U odvojenoj posudi pomešajte pavlaku i šešer u prahu, pa dodajite u šlag kašiku po kašiku lagano mešajući. Premažite preko dobro ohladjenog pudinga i ukrasite polutkama jagoda.

понедељак, 16. мај 2011.

Zemičke





                                                potrebno:
                                               500 gr brašna
                                               1/2 kocke kvasca
                                               1 kašika šećera
                                               2 kašičice soli
                                               125 ml tople vode
                                               125 ml toplog mleka
                                               1 mala šoljica za crnu kafu ulja
                                               malo margarina za premazivanje
                                               susam po želji


Kvasac i kašiku šećera potopite u toplu vodu i ostavite da nadođe. U vanglicu sipajte brašno, dodajte nadošao kvasac, toplo mleko, so, ulje i zamesite mekše testo. Ostavite da kisne oko pola sata. Naraslo testo istresite na radnu površinu, lagano premesite i odvojte 16 loptica. Oblikujte zemičke, poređajte ih u margarinom podmazan i brašnom posut pleh. Prekrijte krpom i ostavite pola sata da odstoje pre pečenja. Premažite ih četkicom sa mlakom vodom i pospite susamom ( ja sam samo par posula susamom ). Zemičke pecite u prethodno zagrejanoj rerni na temperaturi od 220 stepeni oko 20 minuta. Pečene odmah premažite margarinom.

Još nagrada

Ovu divnu nagradu sam dobila od Jasne sa bloga Around the World. Puno joj se zahvaljujem. 


Potrebno je da odgovorim na tri pitanja:
1. Zašto ste otpočeli blogovanje?
Moram priznati da sam prvo počela da pratim Majin, Andrijanin i Danijelin blog, zatim Jovanin i tako jedan po jedan blog... I sada svaki recept delim sa vama.
2. Kako ste odabrali ime za blog? 
To sam prepustila suprugu :)))
3. Koje su teme vašeg bloga?
Hrana.
 Nagradu prosleđujem:
1. Maja

A ovu nagradu sam dobila od melrose sa bloga Achtung baby! Hvala ti puno.... ali nagradu neću prosleđivati, već ću zamoliti sve kojima nisam prosledila da je preuzmu :))))


петак, 13. мај 2011.

Euroblok kolač





                                               potrebno:
                                               6 jaja
                                               2 manje šoljice za kafu šećera
                                               2 manje šoljice za kafu ulja
                                               6 kašika brašna
                                               1 kesica praška za pecivo
                                               6 kašika šećera
                                               125 gr margarina
                                               100 gr čokolade
                                               100 gr Euroblok čokolade

Umutite belanca, dodajte 2 šoljice šećera i mutite dok se šećer ne istopi, sipajte ulje. Zatim dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i 50 gr rendane čokolade. Promešajte lagano varjačom da se masa sjedini i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Pleh stavite u predhodno zagrejanu rernu i pecite koru 15 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Pečenu koru izvadite na tacnu i ohladite. Žumanca, 6 kašika šećera, 125 gr margarina i 50 gr čokolade kuvajte na pari. Umeđuvremenu izrendajte euroblok. Kuvan fil nanesite na koru i odmah pospite izrendanim euroblokom. Ostavite da se ohladi i secite na štanglice.

среда, 11. мај 2011.

Puter kifle by Maja

Napravih i ove Majine kifle, koje su me oduševile. Zaista su jako ukusne i praviću ih ponovo sigurno. Recept možete pogledati na njenom divnom blogu. Divno objašnjen i prikazan postupak pripreme. Ja sam ih pravila prazne. Majo hvala ti na divnom receptu ;))))))


                                                potrebno:
                                               1 kg brašna
                                               2 dl jogurta
                                               2 dl mleka
                                               1 dl kisele pavlake
                                               1 dl ulja
                                               1 kašika šećera
                                               3 kašičice soli
                                               3 jaja
                                               1 kocka kvasca
                                               za premazivanje:
                                               1 jaje
                                               125 gr margarina 
                                                susam

U mlako mleko stavite kašiku šećera, kašiku brašna i izmrvljen kvasac, i ostaviteda nadođe. U činiju sipajte polovinu brašna, so, ulje, jaja, pavlaku i nadošao kvasac. Mešajte varjačom i postepeno dodajite brašno, sipajte mlak jogurt i zamesite testo. Ostavite da kisne 30 minuta. Ukislo testo podelite na 10 jufki. Rasklagijajte ih u veličinu plitkog tanjira i 8 premažite omekšalim margarinom. Po 4 namazane jufke stavljajte jednu na drugu, a  petu nenamazanu. Znači dobijete po 5 jufki na dva mesta. Prvi deo rasklagijajte što tanje, podelite na 4 dela, a zatim svaku četvrtinu na 6, tako da dobijete 24 kiflice. Savijte kiflice i poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Isto ponovite i sa drugim delom jufki. Savijene kiflice ostavite u plehu da odstoje 1 sat. Zatim ih premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite ih na temperaturi od 200 stepeni oko 30 minuta. Testo možete seći po želji, filovati i rolovati viršle. 

Još nagrada...

Ovom nagradom me je iznenadila Nale sa bloga. A ja treba da je prosledim na 3 adrese sa manje od 300 članova. Veoma mi je bilo teško da odlučim, jer mi se svaki blog dopada.
Nagradu prosleđujem:
1. Just good food
2. Jubistacha
3. Ja u kuhinji

уторак, 10. мај 2011.

Nagrada :)))

Ovom divnom nagradom me je iznenadila Just Cake Girl.
Moj zadatak je da kažem nešto o sebi, u 10 stavki, i da prosledim na 10 adresa. O sebi vam neću ponovo pisati, možete pročitati na postu predhodne nagrade.

A ovu divnu nagradu prosleđujem dalje:
1. COOLINARIJA
2. Bite my cake
3. Around the World
4. La cuisine creative
5. foodforthought
6. Moji slatkisi i jos ponesto
7. Majina kuhinja
8. JOJINI ISPROBANI RECEPTI
9. Moj Slatki Svet
10. JACINA ČAROBNA KUHINJA

понедељак, 09. мај 2011.

Koh



                                              potrebno:
                                              8 jaja
                                              8 kašika šećera
                                              8 kašika griza
                                              3 kašike brašna
                                              1kesica  praška za pecivo
                                              preliv:
                                              1 l mleka
                                              6 kašika šećera
                                              1 kesica vanil šećer

Mleko, šećer i vanil šećer stavite da provri. Umutite penasto belanca, dodajte šećer i žumanca. Zatim griz i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Tepsiju podmažite margarinom i pospite brašnom. Sipajte masu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Vruć koh prelijte prokuvanim mlekom, ostavite da se ohladi i secite na kocke.

среда, 04. мај 2011.

Buhtle by Masatera

Buhtle sam još odavno zabeležila i evo danas ih napravila. Recept neću pisati, možete ga pogledati ovde. Pored Masaterinih slika i objašnjenja, svaka moja reč bi bila suvišna. Ja sam ih punila džemom od šljiva.
Evo kako su meni ispale....



понедељак, 02. мај 2011.

Krem kocke









                                             potrebno:
                                             8 jaja
                                             13 kašika šećera
                                             13 kašika brašna
                                             1/2 kesice praška za pecivo
                                             9 dl mleka
                                             2 kesice vanil šećera
                                             125 gr margarina
                                             100 gr šećera u prahu
                                             1 kesica krem šlaga

Belanca odvojite od žumanaca i umutite penasto, dodajte 8 kašika šećera i mutite dok se šećer ne istopi. 8 kašika brašna pomešajte sa 1/2 kesice praška za pecivo, sipajte u umućena belanca i lagano promešajte varjačom. Pleh podmažite margarinom i pospite sa malo brašna, izručite masu i koru pecite na umerenoj temperaturi 15-20 minuta.
Pečenu koru odmah izvadite na tacnu i prelijte sa 2 dl hladnog mleka.
Od pola litre mleka odvojte 1 dl i razmutite žumanca i 5 kašika brašna, a zatim procedite da nebi bilo grudvica. Preostalih 4 dl sipajte u šerpu sa 5 kašika šećera i 2 vanil šećera i stavite da provri. Kada provri sipajte razmućena žumanca sa brašnom i kuvajte neprestano mešajuću. Kada je fil kuvan ostavite da se dobro hladi. Umutite margarin sa šećerom u prahu i dodajite kašiku po kašiku ohlađenog fila, neprestano miksajući. Fil nanesite preko kore, ostavite 10 minuta u frižideru i potom premažite sa krem šalgom umućenim sa 2 dl hladnog mleka. Kolač dobro ohladite i secite na kocke.

недеља, 01. мај 2011.

Salama sa keksom





                                                  potrebno:
                                                 250 gr šećera
                                                 250 gr margarina
                                                 250 gr mlevenog keksa
                                                 250 gr mlevenih oraha
                                                 50-100 gr lomljenog keksa
                                                 100 gr čokolade

Šećer ušpinujte sa 2 dl vode, ne previše. Dodajte margarina, promešajte da se istopi. Sipajte mlevene orahe, mleveni keks i otopljenu čokoladu. Promešajte da se dobro sjedini i dodajte lomljenog keksa, po želji. Celofan pospite sa malo šećera u prahu sipajte masu i oblikujte salamu. Možete sipati u kalup za toblerone. Ostavite da se dobro ohladi i secite.