среда, 30. март 2011.

Šampita







                                             potrebno:
                                             6 jaja
                                             6 kašika šećera + 500 gr
                                             6 kašika brašna
                                             6 kašika mlake vode
                                             6 kašika brašna
                                             1 prašak za pecivo
                                             sok od pola limuna
                                             1 dl vode
                                             1 vanil šećer
                                             100 gr čokolade
                                             3 kašike ulja

Žumanca odvojite od belanaca i umutite ih sa 6 kašika šećera. Kada ste šećer dobro umutili sa žumancima dodajte mlaku vodu, zatim brašno pomešano sa praškom za pecivo. Izmiksajte masu i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 15 minuta.
U šerpu staviti 500 gr šećera i 1 dl vode, ostavite da provri. Kada provri dodajte sok od pola limuna i ostavite na tihoj vatri da vri 10 minuta.
Umedjuvremunu umutite šne od belanaca, dodajte vanil šećer i lagano sipajte vreo sirup, neprestano miksajući. Kada ste sav sirup sasuli mutite još desetak minuta. Nanesite šne na koru i ravnomerno razmažite. Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni 1 minut. Za to vreme otopite čokoladu sa uljem. Nanesite glazuru na vruća belanca i ostavite da se dobro ohladi.

уторак, 29. март 2011.

Salama sa orasima



                                                 potrebno:
                                                300 gr šećera
                                                250 gr margarina
                                                400 gr mlevenih oraha
                                                200 gr mlevenog keksa
                                                150 gr čokolade
                                                4 kašike ulja

Ušpinovati šećer sa 2 dl vode. Dodati margarin, kada se otopi skinuti sa špreta i dodati mlevene orahe i keks. Promešati i prohladiti. Masu staviti na celofan, preklopiti celofanom i rasklagijati. Otopiti čokoladu sa uljem i premazati celu površinu. Urolovati pažljivo, prekriti celofanom, ostaviti da se dobro ohladi i seći rolate.

субота, 26. март 2011.

Starinski komisbrot



                                             potrebno:
                                             5 jaja
                                             6 kašika šećera
                                             8 kašika brašna
                                             1 kašika ulja
                                             100 gr seckanih oraha
                                             50 gr brusnica ili suvog groždja
                                             rendana kora limuna
                                             1/4 praška za pecivo

Umutite penasto belanca sa šećerom, pa dodajte žumanca. Zatim postepeno dodajite sve ostale sastojke mešajući varjačom. Izručite masu u podmazan kuglof ili duguljasti pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Zabodite čačkalicu i ukoliko je suva, kada je izvadite, onda je kolač pečen. Ostavite da se ohladi i secite na kriške.

четвртак, 24. март 2011.

Prelivene kocke



                                      potrebno:
                                     250 gr margarina
                                     2 jaja
                                     550 gr šećera
                                     3,5 dl mleka
                                     300 gr brašna
                                     1 kesica praška za pecivo
                                     100 gr čokolade
                                     100 gr kokosa

Kora: 100 gr margarina umutite sa 2 jaja, 300 gr. šećera, zatim dodajte 2 dl mleka, brašno i prašak za pecivo. Sipajte u podmazan pleh i pecite. Ohladjenu koru isecite na kocke i svaku kocku posebno prelijte prelivom. 
Preliv: 150 gr. margarina, 1,5 dl mleka, 250 gr šećera i čokoladu prokuvajte. Kocke stavite na rešetkastu kašiku i prelivajte mlakim filom, pa uvaljajte u kokos.

субота, 19. март 2011.

Rozen torta sa jagodama



Torta za moju ljubav pravljenja po ovom receptu stim što sam pravila 1,5 meru i na 3,5 i 7 koricu fila stavila jagode. Povod za ovu divnu tortu je godišnjica braka koju sutra slavimo!

среда, 16. март 2011.

Kolač sa višnjama



                                     potrebno:
                                     6 jaja
                                     3 dl šećera
                                     2 dl ulja
                                     3 dl mleka
                                     4 dl griza
                                     2 dl brašna
                                     1 kesica praška za pecivo
                                     500 gr višanja
                                     šećer u prahu za posipanje

Umutite jaja i šećer, dodajte ulje, mleko, griz, brašno i prašak za pecivo. Polovinu mase sipajte u podmazan pleh i pecite 10 minuta. Izvadite pleh, poredjajte višnje, sipajte preostalu masu i vratite u rernu. Pecite oko pola sata na 180 stepeni. 

среда, 09. март 2011.

Grilijas kuglice by Mignonne

Tražeci neki brz postan kolač, naišla sam na dosta recepata. Oduševile su me Grilijaš korpice. Na moju sreću ima bas dosta sjajnih sitnih kolača, uskoro cu isprobati još neke. Pošto sam bila u škripcu sa vremenom, odlučila sam da  napravim samo kuglice, pa sam izmenila naziv, pravljenje korpice ostavljam za drugi put... Evo mojie slike, a sto se tiče ukusa savršene su. Sve pohvale za Mignonne!!!



уторак, 08. март 2011.

субота, 05. март 2011.

Komisbrot





                                                potrebno:
                                              (mera je šolja od 2 dl)
                                              1 šolja belanaca  (meni je bilo 6 komada)
                                              1 šolja šećera
                                              1 šolja brašna
                                              1 šolja seckanih oraha
                                              1/2 šolje brusnica
                                              1/4 šolje ulja

Umutite belanca u čvrst sneg. Dodajte šećer i mutite dok se neotopi. Sipajte brašno i izmešajte varjačom da se sjedini, zatim ulje, promešajte i onda seckane orahe i brusnice ( možete staviti pola šolje seckanih oraha, a pola suvog voća ili groždja). Sve dobro izmešajte. Kalup za kuglof ili duguljasti kalup premažite margarinom i pospite brašnom. Sipajte masu, poravnjajte i pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni 20 minuta.

петак, 04. март 2011.

Kokos rolat





                                                potrebno:
                                               350 gr mlevenog keksa
                                               350 gr šećera u prahu
                                               3 rebra čokolade
                                               16 kašika kuvane kafe
                                               150 gr kokosa
                                               150 gr margarina

Mleveni keks pomešati sa 200 gr šećera u prahu, dodati otopljenu čokoladu i kafu. Masu dobro sjediniti, staviti na celofan posut sa malo šećera u prahu i rasklagijati u četvrtast oblik. Pomešati kokos, margarin i 150 gr šećera u prahu, preliti sa 3 kašike vrele vode. Beli fil premazati preko crne mase, urolovati i ostaviti da odstoji 1 dan pre sečenja.

четвртак, 03. март 2011.

Čorba od kukuruznog brašna







                                               potrebno:
                                               2 pileće kocke za supu
                                               2 šargarepe
                                               2 kašike peršuna
                                               2 kašike rendanog korena celera
                                               200 gr kukuruznog brašna
                                               2 jaja
                                               so, biber, vegeta

U 2 l vode staviti izrendanu šargarepu, sitno seckan peršunov list i izrendan koren celera. Kada provri ostaviti da vri 20 minuta i dodati kocke za supu. Jaja dobro izmutiti, dodati kukuruzno brašno, naliti sa 1 dl hladne vode i izručiti u kipuću vodu sa povrćem neprestano mešajući, posoliti i pobiberiti po ukusu. Čorbicu ostaviti da vri još 10 minuta i skinuti sa šporeta.

уторак, 01. март 2011.

Princes krofne





                                             potrebno za testo:
                                            100 gr masti ili ulja
                                            1 dl vode
                                            1 dl mleka
                                            150 gr brašna
                                            na vrh noža sode bikarbone
                                            5 jaja
                                             fil:
                                            1/2 l mleka
                                            200 gr šećera
                                            5 žumanaca
                                            120 g brašna

Mast, vodu i mleko sipajte u šerpu i stavite da provri, čim provri dodajte brašno i dobro izmešajte varjačom. Skinuti sa šporeta i u mlako dodavati jedno po jedno jaje neprestano miksajući. Stavite sodu bikarbonu, promešajte i ostavite da se prohladi. Napunite špric i istiskajte krofne u pleh obložen papirom za pečenje, (možete ih vaditi i kašičicom). Zagrejte rernu na 250 stepeni, stavite pleh i pecite 5 minuta, zatim smanjite na 220 stepeni i pecite još 15 minuta.
3 dl mleka i šećer  stavite da provri. Žumanca i brašno razmutite sa 2 dl hladnog mleka i dodajite u vrijuće mleko i šećer,(ako vam je ostalo grudvica obavezno procedite). Mešajte neprestano dok fil ne pogusti. Rasecite princes krofne i punite ih ohlađenim filom.