понедељак, 28. фебруар 2011.

Štrudla sa orasima



                                     potrebno:
                                     1 kg brašna
                                     1 kocka kvasca
                                     1 kesica praška za pecivo
                                     6 kašika šećera
                                     5 kašika ulja
                                     3 jaja
                                     2 dl vode
                                     2 dl mleka
                                     fil:
                                     500 gr mlevenih oraha
                                     5 kašika šećera
                                     mleka po potrebi

Kvasac potopite sa 2 dl mlake vode, dodajte 2 kašike šećera i ostavite da kisne. Varjačom umutite jaja, dodajte preostale 4 kašike šećera, sipajte kvasac, toplo mleko, ulje, prašak za pecivo. Postepeno dodajite brašno i zamesite mekše testo. Prekrijte krpom i ostavite da naraste. Nadošlo testo podelite na dva dela i tanko rasklagijajte. U šerpu stavite mlevene orahe, šećer i mleka toliko da se nakvase orasi. Neprekidno mešajte na toploj ringli, toliko da orasi odmekane. Filujte rasklagijano testo i uvijte u štrudle. Stavite ih u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.

субота, 26. фебруар 2011.

Kikiriki kocke







                                      potrebno:
                                     150 gr šećera
                                     150 gr čokolade
                                     400 gr alve
                                     300 gr mlevenog keksa
                                     400 gr mlevenog pečenog kikirikija
                                     250 gr margarina
                                     mleveni orasi za posipanje

Šećer ušpinovati sa 1 dl vode, dodati čokoladu i margarin, kada se otopi alvu, zatim keks i kikiriki. Masu staviti ravnomerno na list oblande ili u pleh i posuti mlevenim orasima.

четвртак, 24. фебруар 2011.

Palačinke sa kremom i Plazma keksom





                                     potrebno:
                                     2 jaja
                                     na vrh noža soli
                                     2 dl mleka
                                     2 dl vode
                                     1 kašika ulja
                                     brašna oko 500 gr
                                     krem
                                     mleveni Plazma keks


Umutiti jaja sa malo soli, dodati  mleko i vodu, dobro sjediniti i po potrebi, zavisno od željene gustine dodavati brašno. Sipati kašiku ulja i peću palačinke u tiganju podmazanom sa par kapljica ulja. Od ove mase meni bude 15 palačinka. Svaku palačinku premazati kremom i posuti mlevenim Plazma keksom. Presaviti ih, poprskati sa malo otopljenog krema ili čokolade i posuti keksom.


среда, 23. фебруар 2011.

Prebranac



                                      potrebno:
                                     500 gr belog pasulja
                                     6 glavica crnog luka
                                     4 lista lovora
                                     2-3 kašike brašna
                                     1 kašičicu aleve paprike
                                     ulje, so, biber, vegeta

Dan pre nego što planirate da kuvate pasulj, preperite ga u nekoliko voda i ostavite ga potopljenog u vodi preko noći. Ujutru ga opet isperite stavite u šerpu, posolite dodajte lovorov list, nalijte vodom i kuvajte. Kada je pasulj kuvan sipajte ulje u tiganj i u njemu propržite sitno iseckan crni luk, dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte 2-3 kašike brašna, kašičicu aleve paprike i dobro promešajte. U vatrostalnu posudu stavite red luka red pasulja, pospite vegetom i biberom i ponovite još jednom (ja sam nakraju sve izmešala). Vatrostalnu posudu stavite u zagrejanu rernu da se prebranac zapeče 10 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

уторак, 22. фебруар 2011.

Šnicle u sosu od šampinjona



                                      potrebno:
                                     4 svinjske šnicle
                                     ulje, so, vegeta i biber
                                     200 gr šampinjona
                                     1 veća glavica crnog luka
                                     50 gr slanine
                                     1 kisela pavlaka
                                     1 dl belog vina

Šnicle izlupati čekićem za meso, posoliti, pobiberiti i otaviti da odstoje kratko. Pržiti ih u zagrejanom ulju. U ulje gde su pržene šnicle staviti sitno seckan crni luk i pržiti ga dok nedobije zlatnu boju. Dodati sitno seckanu slaninu, kratko dinstati i onda šampinjone sečene na listiće.  Sipati belo vino i ostaviti da se dinsta  5 minuta. Umešati kiselu pavlaku i začiniti po ukusu. Šnicle vratiti u sos, poklopiti i još malo krčka. Prijatno!

понедељак, 21. фебруар 2011.

Pancerote





                                     potrebno:
                                    1 kg brašna
                                    1 kocka kvasca
                                    2,5 dl mleka
                                    1/2 l jogurta
                                    2 kašičice sili
                                    za nadev:
                                    300 gr sira (možete staviti i pavlaku)
                                    300 gr šunke ili parizera
                                    kečap, origano
                                    ulje za prženje


Kvasac stavite u toplo mleko i ostavite da odstoji. U vanglicu sipajte brasno, so, jogurt i mleko sa kvascem. Sve zamesite i ostavite da naraste. Sitno iseckajte sunkaricu ili parizer a sir izrendajte. Testo tanko rasklagijajte, isecite na pravougaonike. Na svako parce stavite sunkarice, sira, kecapa i malo origana, prklopite i krajeve pritisnite viljuskom. Pancerote pržite u vrelom ulju dok ne porumene i vadite ih na salvetu da upije višak ulja.

недеља, 20. фебруар 2011.

Nagradaaaaaa....





Jupi, baš sam se obradovala još jednoj nagradi od Jasne ( http://jasnaskitchencreations.blogspot.com)!!!!! 

Rođena sam u Loznici, a živim u Malom Zvorniku, mnogi neznaju i kada pomenem gde živim svi misle da  pripada  Bosni, pa zato više pominjem Loznicu. Blizu sam se i udala, tako da živim blizu mojih roditelja, što me veoma raduje. Trenutno nezaposlena. Gajim ćerkicu, koja je već velika devojčica, ide u predškolsku, čita, piše, uči engleski, ma sve je zanima. Što se osobina tiče veoma sam osetljiva, tvrdoglava i veoma uporna osoba. Trenutno mi je cilj da nađemo posao, pošto je i suprug ostao bez posla. Da se preselimo u veći grad i proširimo porodicu. Valjda će i to biti uskoro :)))) 
Nadam se da je to dovoljno. 


Nagrade prosleđujem dalje:
-Foodforthought-jelena
-Raznajela
-Sandraseasycooking
-Ruza123-cooking
-Majinakuhinja
-Casadevainilla
-Moja-kuhinjaa
-Mojslatkisvet
-Mojislatkisi
-Coolrecepti

Preuzmite nagradu i recite 7 stvari o sebi i prosledite na 5-10 blogova.


петак, 18. фебруар 2011.

Šarene kiflice















                                           potrebno:
                                          1 kg brašna
                                          2,5 dl toplog mleka
                                          2,5 dl ulja
                                          1/2 kocke kvasca ili 1 kesica suvog
                                          2 kašike šećera
                                          3 jaja
                                          4 kašike kakaoa
                                          sirup:
                                          500 gr šećera
                                          1/2 l vode
                                          2 kesice vanil šećera


Staviti toplo mleko, šećer i kvasac da nadođe. Mikserom umutiti jaja pa polako dodati ulje, sipati nadošao kvasac i promešati. Umućenu masu podeliti u dve posude. U jednu posudu dodati kakao promešati, zatim 500 gr brašna i zamesiti mekše testo. U drugu posudu dodajte preostalih 500 gr brašna i takođe zamesiti ( po želji možete dodati 100 gr kokosa). Svaki deo testa podeliti na 4 lopte. Rasklagijajte posebno jednu belu i jednu crnu loptu u veći krug. Stavite beli deo na crni i još malo rasklagijajte zajedno da se zalepe. Isecite unakrst tako da dobijete 12 trouglova. Trouglove uvijte u kiflice i redjajte ih u podmazan margarinom i brašnom posut pleh. Tako ponovite još 3 puta. Kiflice pacite na temperaturi od 200 stepeni oko 20 minuta.
Šećer, vanil šećer stavite u vodu i ostavite da se kuva 5 minuata, zatim ohladite. Pečene kiflice potapajte u sirup jednu po jednu i tako ponovite još jednom. Ređajte ih u pleh i zalijte ostatkom sirupa.

среда, 16. фебруар 2011.

Grčki sladoled



                                             potrebno:
                                             1 l mleka
                                             600 gr šlaga
                                             30 gr želatina
                                             400 gr šećera
                                             300 gr mlevenog Plazma keksa
                                             100 gr  mlečne čokolade
                                             4 krem bananice
                                             1,5 dl hladne kisele vode

Od litre mleka odvojite 2 dl i u njemu razmutite želatin, a preostalo mleko stavite da provri zajedno sa šećerom. Kada provri dodajte želatin i ostavite da se dobro ohladi. U hladno mleko dodajte 400 gr šlaga i mutite dok nedobijete gustu masu. Podelite na 3 dela, u jedan dodajte mleveni Plazma keks, u drugi rendanu čokoladu i seckane krem bananice, a treći ostavite beo. Kalup obložite folijom, sipajte deo sa čokoladom i krem bananicama, zatim beli, pa deo sa keksom. Prekrijte folijom i ostavite da prenoći u zamrzivaču. Sutradan tortu prevrnite na tacnu i ukrasite sa preostalih 200 gr šlaga umućenih sa 1,5 dl hladne kisele vode.

уторак, 15. фебруар 2011.

Jagnjeće sarmice



                                  potrebno:
                                  jagnjeće iznutrice
                                  ( maramica, džigerica i srce)
                                  2 veće glavice crnog luka
                                  3 jaja
                                  so, biber i vegeta
                                  malo prezle ili natopljen kriška hleba
                                  ulje

Džigerice i srce skuvajte u vodi sa malo soli.  Prohladite i sameljite zajedno sa lukom na vodenici za meso, sa najsitnijim otvorima na rešetci. Začinite po ukusu, dodajte malo prezle ili natopljenu krišku hleba, zatim jaja i izmešajte. Raširite maramicu namažite je ravnomerno masom i urolajte. Stavite u nauljen pleh i pecite. Pečen rolat dobro ohladite pre služenja

недеља, 13. фебруар 2011.

U nežnim tonovima torta


                                    potrebno:
                                   12 jaja
                                   650 gr šećera
                                   450 gr pečenog drobljenog kikirikija
                                   250 gr margarina
                                   200 gr čokolade
                                   100 gr mlečne čokolade
                                   3 Snikers čokoladice
                                   3 kašike ulja
                                   100 gr šlaga
                                   1,5 dl hladne kisele vode ili mleka


Umutiti 4 belanca sa 150 gr šećera, dodati 150 gr pečenog drobljenog kikirikija. Koru peći na temperaturi 200 stepeni oko 20 minuta. Tako ponoviti još 2 puta. Skuvati na pari 12 žumanaca sa 200gr šećera, zatim dodati 100 gr čokolade. Kuvan fil ostaviti da so dobro ohladi. Margarin izmiksati i postepeno mu dodavati kašiku, po kašiku fila. Iseckati na kockice mlečnu čokoladu i Snikers čokoladice, staviti u fil i lagano izmešati. Filovati - kora - fil - kora -fil -kora. Otopiti 100 gr čokolade sa 3 kašike ulja i preliti preko torte. Okolo ukrasiti šlagom umućenim sa hladnom kiselom vodom ili mlekom.

петак, 11. фебруар 2011.

Pekarske kifle





                                            potrebno:
                                           1 kg brašna
                                           1 kocka kvasca
                                           2,5 dl tople vode
                                           2,5 dl toplog mleka
                                           3,5 kašike šećera
                                           2 kašičice soli
                                           2 kašike sirćeta
                                           2 male šoljice za kafu ulja
                                           kocka margarina

 2, 5 dl mlake vode, 2 kašike šećera i kocku kvasca ostavite da nadodje. U posudu stavite ovako razmućen kvasac, dodajte toplo mleko, ulje, sirće, so i preostalu 1,5 kašiku šećera. DodajIte postepeno brašno i najpre mešajte varjačom, a posle mesite testo rukom dok ne prestane da se lepi za ruke. Ostavite da naraste. Testo podelite na 4 jufke i svaku rasklagijajte u veći krug. Unakrst secite tako da dobijete od sva četiri dela po 12 trouglova. Savijte kiflice, redjajte u pleh podmazan margarinom. Ostavite ih oko sat  u plehu prekrivene krpom, da narastu i zatim pecite na temperaturi 220 stepeni oko 20 minuta. Pečene kiflice  premazite margarinom. 








Pre pečenja možete premazati umućenim jajetom ( i one će izgledati  ovako), ali ja danas nisam mazala, jer moja ćerkica voli baš ovakve bez ičega.

четвртак, 10. фебруар 2011.

Figaro




                                          potrebno:
                                          350 gr margarina
                                          700 gr šećera
                                          8 žumanaca
                                          250 gr seckanih oraha
                                          2 lista oblande


Istopiti margarin sa 350 gr šećera, dodati žumanca i kuvati fil na pari. Stavite u odvojenu šerpu preostalih  350 gr šećera da se uprži. U kavan fil od žumanca dodajte seckane orahe i dobro promešajte. Sipajte vreo fil u istopljen šećer neprestano mešajući, skinite sa šporeta i filujte izmedju dva lista oblande.

уторак, 08. фебруар 2011.

Španska pita


                                         potrebno:
                                         3 jaja
                                         1 dl ulja
                                         1,5 čaša od 2 dl jogurta ili pavlake
                                         2 čaše brašna
                                         2 kašičice soli
                                         1 prašak za pecivo
                                         150 gr šunke ili parizera
                                         150 gr kiselih krastavčića
                                         150 gr feta sira

Sitno iseckajte šunku, sir i krastavčiće. Penasto umutite jaja i so. Dodajte ulje i jogurt, zatim brašno i prašak za pecivo.  Sjedinite masu, stavite iseckanu šunku, sir i krastavčiće. Sipajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, pa smanjite na 180. Pecite oko 20 minuta.

понедељак, 07. фебруар 2011.

Nesquik mafini by Jovana











Pregledajući razne recepte mafina naišla sam na ovaj Jovanin recept. Odmah me je privako sam naziv, jer obožavam Nesquik, a zatim glazura. Nesumnjajući u ukus, jer sam se uverila u Jovanine recepte, reših da ih napravim. Inače po prvi put pravim mafine, ali biće ih još dosta :)))) To su moje slikice.

недеља, 06. фебруар 2011.

Tulumbe koje se peku


                                         potrebno :
                                         800 gr šećera
                                         900 ml vode
                                         100 gr ulja
                                         300 gr brašna
                                         1 prašak za pecivo
                                         5 jaja


Šećer i 1/2 litra vode staviti na vatru da provri i dobro ohladiti. 400 gr vode i ulje sipajte u šerpu i staviti na vatru da provri, kada provri skinite sa šporeta i dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sjedinite masu varjačom i dobro ohladite. U hladnu masu dodajite jedno po jedno jaje i mutite mikserom. Dobijenu masu sipajte u špric, istiskajte po 7 cm na nepodmazan pleh. Pecite neotvarajući rernu na 180 stepeni 25 minuta. Vruće tulumbe prelijte hladnim sirupom.

субота, 05. фебруар 2011.

Pišinger oblanda



                                      potrebno:
                                      10 jaja
                                      20 kašika šećera
                                      250 gr margarina
                                      1 kašika brašna
                                      100 gr čokolade
                                      2 vanilin šećera
                                      oblanda
                                      glazura:
                                      100 gr čokolade
                                      3 kašike ulja

Jaja, šećer, margarin, 100 gr čokolade, i kašiku brašna stavite u šerpu i kuvajte na pari uz stalno mešanje. Kada se fil malo zgusne, toliko da ostaje trag od varjače kada mešate, skinuti šerpu sa vatre i dodajte vanilin šećer. Topao fil mažite na listove oblande, tako da zadnji list ostavite na glatkoj strani. Otopite 100 gr čokolade sa 3 kašike ulja i nanesite glazuru. Sutradan isecite na štanglice.

петак, 04. фебруар 2011.

Bela torta


                                       potrebno :
                                     1 pakovanje korica za rozen tortu
                                     1 l mleka
                                     3 kesice pudinga od vanile
                                     250 gr margarina
                                     15 kašika šećera
                                     200 gr šećera u prahu
                                     500 gr šlaga
                                     3,5 dl kisele vode
                                     1 kisela pavlaka
                                     100 gr bele Milka čokolade

U litri mleka skuvajte 15 kašika šećera ,3 pudinga od vanile, i ostavite da se dobro ohladi. Umutite margarin i šećer u prahu, u jednoj posudi, a u drugoj 300 gr šlaga sa 2 dl hladne kisele vode. U ohladjen puding dodajte umućen margarin i dobro izmiksajte. Zatim dodajite umućen šlag mešajući varjačom, onda pavlaku i na kraju izrendajte belu Milka čokoladu. Filujte korice i ukrasite sa umucenih 200 gr šlaga i 1,5 dl hladne kisele vode. Ostavite da se dobro ohladi u frižideru.

четвртак, 03. фебруар 2011.

Rozen kolač



                                               potrebno za korice:
                                              2 jaja
                                              160 gr masti
                                              200 gr šećera
                                              1 šolja mleka
                                              500 gr brašna
                                              na vrh noža sode bikarbone
                                              za fil:
                                              250 gr šećera u prahu
                                              250 gr margarina
                                              250 gr mlevenih oraha
                                              2 dl mleka
                                              za fondan:
                                              250 gr šećera u prahu
                                              mlake vode po potrebi
                                              ekstrakt maline


Umutiti jaja sa šećeraom, dodati mast i mleko, sjediniti masu i postepeno dodavati brašno i sodu bikarbomu. Podeliti na 5 delova. Prevrnuti pleh i podmazati margarinom i brašnom. Rasklagijati jedan deo na pleh i peći koricu na umerenoj temperaturi. Tako ponoviti još četiri puta. Margarin i šećer u prahu dobro umutite. Mlevene orahe poparite sa vrelim mlekom i zmešajte. Tako vruće dodajte u umućen margarin i šećer u prahu i dobro izmešajte varjačom. Naizmenično filujte 4 korice, a petu ostavite za fondan. Šećer sipajte u posudu i po potrebi dodajite po malo mlake vode, neprestano mešakući da se dobije gllatka masa, ali ne mnogo žitka. Dodajte nekoliko kapi ekstrakta i premažite fondanom poslednju koricu.

уторак, 01. фебруар 2011.

Medenjaci


                                            potrebno:
                                            250 gr meda
                                            250 gr masti
                                            250 gr šećera
                                            2 kašičice sode bikarbone
                                            2 žumanca
                                            4 jaja
                                            1 kg brašna

Umutiti jaja, žumanca i šećer, dodati med, mast i sve izmiksati. Postepeno dodavati brašno pomešano sa sodom bikarbonom, mutiti mikserom, a kada postane gušće testo izmesiti rukom. Oblikovati loptice i redjati u pleh podmazan margarinom. Medenjake peći u predhodno zagrejanoj rerni dok neporumene.

Domaći Munchmallow by Mihaela

Ovaj recept sam pronašla odavno i evo danas sam odvojila vreme i da ga napravim. Recept možete pogledati     ovde. Draga Mihaela moji su oduševljeni, veoma ukusan i izdašan kolač, ma kao iz fabrike. Evo mojih sličica......